Élet-Stílus

Megújul az Opera

250 millió forintos átfogó fejlesztésbe kezd a Magyar Állami Operaház. Új műsorszerkezet, építészeti átalakítások és a marketing megújítása egyaránt szerepel a tervek között.

A modernizációs program fő eleme az új működési rendre való áttérés, melynek megfelelően az Ybl-palota jelenti majd az operajátszás központját, míg az Erkel Színház PPP-konstrukcióban megvalósuló rekonstrukciója és korszerűsítése után kiegészítő játszóhelyként működik majd. Szükséges továbbá a repertoár szakmai szempontok szerinti szelekciója és csökkentése, valamint a fokozatos áttérés a blokkrendszerű működésre.

A blokkrendszer

A világ korszerűen működő operaházainak magas szakmai színvonala a leggazdaságosabb működést biztosító blokkrendszerben érvényesül. A fejlesztés tervezői szerint az új játékrend egyfelől biztosítja a repertoárdarabok művészi minőségét garantáló próbafolyamatot és rövid sorozatban (blokkban) való egyenletesen magas színvonalú játszását. Másfelől garantálja az új bemutatók megfelelő szakmai színvonalon történő megszületését. A blokkrendszerbe illeszkedve lehetővé válik a turnék és csereturnék – azaz az Operaházban vendégeskedő opera-együttesek vendégjátékának és az Operaház turnéinak – átlátható tervezése is. Az új rendszer áttekinthetővé és hosszú távon biztonságosan tervezhetővé teszi a játékrendet és egyben költségtakarékosabb gazdálkodást tesz lehetővé.

A házi színpad

A blokkrendszerű játszás alapvető feltétele, hogy a színház rendelkezzen a színpad méretével azonos és annak technikai lehetőségeit modellező próbaszínpaddal (házi színpad). Az elképzelések szerint a házi színpad az Ybl-palotában jöhet létre, ennek előkészítése még 2006-ban megkezdődik. A házi színpad ugyanakkor otthont adhat a kortárs és kísérleti műveknek, ami elengedhetetlen követelménye a modern opera- és balettjátszás folyamatos megújulásának.

Az Erkel Színház korszerűsítése

Az Operaház működtetésének új koncepciója lehetővé teszi az ország legnagyobb (2000 fő befogadóképességű) színházépületének más struktúrában történő működtetését, illetve ezt megelőzően Public Private Partnership (PPP) keretében megvalósuló rekonstrukcióját. A korszerűsített Erkel Színházban az Opera változatlanul jelen lesz majd előadásaival, azonban nem működtetőként. A tervek szerint az operajátszás számára évente 120 nap állhat majd rendelkezésre, melyet az Operaház előadásai és próbái töltenének ki, és itt alakíthatják ki az Operaház műhelyház funkciói számára szükséges infrastruktúrát is. Az átépített Erkelben kaphat otthont két színpad méretű próbaterem, egy balett-terem és egy zenekari próbaterem, amelyek megteremtik a blokkrendszerű, korszerű és gazdaságos játékrend feltételeit. A beruházó magánpartnert a kormány pályázati úton választja ki, a beruházást önálló projektiroda koordinálja majd.

Professzionális marketing

Nemzetközi összehasonlításban ma a magyar Operaháznál a legmagasabb az állami támogatás aránya. Az Operaház meg akarja erősíteni a bevételszerző tevékenységét, ezért tudatos márkaépítésre készül. Így – a tervek szerint – a dalszínház olyan magasan pozícionált „termékké” válhat, amely megnyitja az utat a szponzorok és mecénások bevonása előtt, valamint lehetővé teszi a nemzetközi tapasztalatokra alapozott „fund raising” tevékenység beindítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik