Élet-Stílus

Új tulajdonoshoz kerülhet a Forma–1

Kedden feltételekkel, de jóváhagyta az Európai Unió a CVC vásárlási szándékát a Forma–1 kereskedelmi jogaira. Ez megoldhatja az autógyártók és Bernie Ecclestone közötti érdekellentétet is.

Az autógyártókat (BMW, Mercedes, Toyota, Honda, Renault) tömörítő Grand Prix Manufacturers Association (GPMA) örömmel fogadta a hírt, hogy az Európai Unió jóváhagyta a tervet, mely szerint a CVC Capital Partners átvenné a Forma–1 kereskedelmi jogait – számolt be a Reuters.

Tavaly a CVC többségi tulajdont szerzett a Forma–1 jogait birtokló SLEC-ben, és egy a Bernie Ecclestone tulajdonában lévő céggel, valamint a német Bayerische Landesbankkal közös céget létrehozva szeretnék átvenni a versenysport irányítását.

Ahhoz, hogy a kereskedelmi jogok valóban a CVC-hez kerüljenek, az uniónak is jóvá kellett hagynia a szerződést. Az unió az üzletet abban az esetben engedélyezi, ha a CVC megválik a spanyol leányvállalatától, a Dornától, amely kezében tartja a MotoGP jogait. Elképzelhető, hogy ellenkező esetben sérülnének a versenyjogok: ha egy kézbe kerülnének az Európában rendkívül népszerű két versenysport kereskedelemi jogai, monopolhelyzet alakulhatna ki, ami a sportra nézve káros.

A bejelentést türelmetlenül várták az autógyártók, hiszen ezzel közeledhetnek az álláspontok a Forma–1-es részvételükkel kapcsolatban. A GPMA gyártói és csapataik üdvözlik és támogatják az Európai Unió döntését a tervezett üzlettel kapcsolatban. – Mióta a CVC bejelentette a szándékát, hogy megszerezze a SLEC-et, lényeges előrelépést értünk el a tárgyalásokon a Forma–1 kereskedelmi jogaival és jövőjével kapcsolatban – áll a GPMA által kiadott közleményben.

Jelenleg, a Ferrarit kivéve, egyik autógyártónak sincs szerződése az F1-re 2007 utánra. Miután nem voltak elégedettek a bevételek elosztásával, önálló versenysorozat létrehozását tervezték 2008-tól. Várhatóan ezután sikerül megegyezniük a pénzek elosztásáról, így ők is aláírhatják a több csapat (Ferrari, Williams, Red Bull, Toro Rosso, Super Aguri, Midland) által már szignózott 2008–2012 közötti időszakra szóló szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik