Élet-Stílus

Barabásnál metszi majd az M3-as az ukrán határt

admin
admin

2006. 03. 22. 11:26

Kijelölték az M3-as autópálya magyar–ukrán határátkelési helyét; a sztráda Barabás–Beregdéda között lépi át a határt. A Kijevig tartó sztrádának 2014-ig kell elkészülnie.

Veres János pénzügyminiszter szerdán nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta, a magyar és az ukrán fél kedden Kijevben írta alá az V. számú összeurópai közlekedési folyosó részeként a két ország területén megépülő autópálya határmetszési pontjait kijelölő nemzetközi szerződést.

A megállapodás 16 év előkészítő munka után jött létre, s ennek alapján magyar oldalon az M3-as autópálya az eredeti elképzeléseknek megfelelően Vásárosnamény előtt „villásan” ágazik majd el Záhony és Barabás irányába.

Veres János elmondta, hogy a Görbeházáig átadott M3-as autópálya Nyíregyházáig tartó újabb szakaszát az év végén adják át a forgalomnak, s a kormány már kiadta a Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti sztrádarész építésére az előkészítési engedélyt.

Az újabb szabolcsi autópálya szakasz építése 2007 után európai uniós forrásból kezdődik meg, s indul a záhony-csapi határállomást bekötő két sávos, de később akár sztrádává is fejleszthető gyorsforgalmi út kialakítása. Az ukrán fél a bejelentett tervei szerint a következő hét évben, 4 milliárd euró felhasználásával építi meg az európai V. számú közlekedési folyosó ukrajnai sztrádarészét Kijevig.

“Amennyiben ez megvalósul, a magyar félnek is meg kell építenie a Vásárosnamény-Barabás közötti M3-as autópályarészt 2014-ig, az újabb uniós költségvetési időszak végéig” – mondta a pénzügyminiszter.

Az országhatár és Kijev között a Kárpátok mostani átjáró hágójától délebbre kerül az ukrán autópálya hegységen áthaladó része, így a jelenlegitől 100 kilométerrel rövidebb lesz az út a szomszédos ország fővárosáig.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.