Élet-Stílus

Afrika és az ENSZ szövetsége a madárkór ellen

A madárinfluenza elleni összehangolt támadás indításáról állapodott meg szerdán 45 afrikai ország és az ENSZ több ügynöksége.

Minden országnak végre kell hajtania azokat a nemzetközileg elfogadott intézkedéseket, amelyek alkalmasak a kór madarak közötti terjedésének, illetve egy emberi járvány kialakulásának megfékezésére – szögezi le a nyilatkozat, amelyet a legszegényebb kontinens eddigi legnagyobb, madárinfluenzával foglalkozó értekezletének résztvevői fogadtak el a gaboni fővárosban, Libreville-ben.

A fokozott műszaki és pénzügyi támogatásért kiáltó „Libreville-i Nyilatkozat” azonban szinte semmi részletet nem tartalmaz arra vonatkozóan, miből finanszírozzák majd az orvosi és állatorvosi megfigyelő hálózat kiépítésének nagyra törő tervét, holott a legtöbb afrikai ország fő aggodalma éppen az, hogy saját erejéből nem futja ezekre az intézkedésekre. A részvevők megállapodása értelmében Afrikának szüksége van – a már meglévőkön felül – legalább három állategészségügyi és három emberi mintákat vizsgáló laboratóriumra, amelyek képesek azonosítani a madárinfluenza H- és N-altípusait, és így felmérni az újabb előfordulások veszélyességét. Jelenleg a madárinfluenza feltételezett eseteinek mintáit legtöbbször európai laboratóriumokba kell elküldeni.

A libreville-i csúcs résztvevői felhívással fordultak a Nemzetközi Polgári Légiforgalmi Szövetséghez (IATA), hogy segítse a vizsgálati minták szállítását. Emellett felkérték „a nemzetközi közösséget, valamint a vírusölő szerek, védőfelszerelések, állati és emberi oltóanyagok gyártóit, hogy termékeiket tegyék Afrika számára elérhetővé”.Eddig négy afrikai ország erősítette meg, hogy területén megbetegedést okozott a kór erősen fertőző, H5N1-es vírusa, és Egyiptom a hét végén számolt be a kontinens első, madárinfluenza okozta emberi halálesetéről.

Szakértők egyetértenek abban, hogy Afrika nincs felkészülve a madárinfluenza elleni küzdelemre, a kontinensen gyenge az egészségügyi és állatorvosi ellátás, szegénységben tengődő lakosainak milliói élnek házi szárnyasaik közvetlen közelében, és szenvednek más súlyos betegségekben, így maláriában, tbc-ben vagy AIDS-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik