Élet-Stílus

Kossuth téri akváriumban mutatkozik be a szennyvíztisztító

Szakértők szerint a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep jóvoltából 2010-re Budapest szennyvizének közel 100 százaléka biológiailag tisztítottan ömlik majd a Dunába. Március 22-től 26-ig a telep hatását egy egyedülálló akvárium segítségével mutatják be a szakemberek.

A 65 százalékban uniós, 20 százalékban költségvetési és 15 százalékban fővárosi finanszírozású, Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházásának számító ÉLŐDUNA-projekt hivatalosan a Víz Világnapján, a Kossuth téren mutatkozik be a nagyközönség számára. A bemutatás mégsem lesz túlzottan hivatalos: a Víz Világnapja lehetőséget teremt arra, hogy a projekt megvalósítói sokkal inkább a víz, pontosabban a Budapest főutcájának számító Duna vízminőségének fontosságára hívják fel a közönség figyelmét.

A szennyvíztisztó beruházásának teljes értéke 530 millió euró, amelynek 65 százalékát (305 millió euró) az Európai Unió kohéziós alapja, 20 százalékát a magyar költségvetés, míg a fennmaradó 15 százalékát a fővárosi önkormányzat finanszírozza. A beruházás eredményeképpen 2009-re elkészülnek a kapcsolódó létesítmények, így a budai főgyűjtő, az átemelőtelepek, a folyó alatti átvezetések, valamint a komposztálótelep. A próbaüzemet követően 2010-ben átadják a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepet, amely napi 350 000 köbméteres tisztítási kapacitásával biztosítja, hogy a Dunába jutó szennyvíz közel száz százalékban biológiailag tisztított legyen.

A Víz Világnapja alkalmából tartott négynapos rendezvény központi programeleme egy 22x12x6 méter méretű „akvárium” lesz, amelynek 264 négyzetméter alapterületű kiállítóterében különböző méretű élethű dunai halat formázó plasztika, valamint speciális, 3D animációs eljárásra készített vetítőfelületek kapnak helyet. Az akvárium köré több kisebb pavilonba várják a kilátogatókat a szervezők, amelyekben különböző ismeretterjesztő programok tekinthetők meg.

Az ÉLŐDUNA-projektet bemutató pavilonban a rendezvény ideje alatt ismeretterjesztő prezentációk lesznek, amelyekből mindenki megismerheti a beruházás célját és a megvalósulás fázisait. A helyszínen egy totót is kitölthetnek a gyerekek, a kérdések a dunai halakra, a projektre, illetve az akváriumra vonatkoznak. A totót helyesen kitöltők között a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a TIT Budapesti Planetárium, a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. és a Jövő Háza által felajánlott belépőket, jegyeket sorsolnak ki.

A Fővárosi Csatornázási Művek a rendezvénysorozat teljes időtartama alatt számos látványos oktatóprogrammal várja a látogatókat. A helyszínen kipróbálható lesz egy „vizes” laboratórium (amelyben a víz útját és a víz tisztítását modellező kísérletsorozatokat mutatnak be szakemberek), az FCSM csatornakamerával felszerelt csatornatisztító autója (élő bemutatóval); valamint megtekinthető lesz a Hogy lesz a biomasszából energia című ismeretterjesztő film.

A Magyar Vízközmű Szövetség az úgynevezett infobusz segítségével mutatja be az ivóvíz útját a fogyasztókig, az elhasznált víz útját, az ivóvíztisztítás és a szennyvíztisztítás folyamatát, valamint a vízközmű-szolgáltatás ágazati koncepcióját. Számítógépen megtekinthető a Duna Múzeum teljes elektronikus anyaga, segítségével megismerhető a vízellátás és csatornázás története.

A Magyar Madártani Egyesület a vízben és víz mellett élő állatokhoz kapcsolódó hangfelismerő játékokkal, vizes élőhellyel kapcsolatos természetvédelmi totóval és társasjátékkal várja az érdeklődőket a hétvégén, de tagjaikkal és szóróanyagaikkal a hét minden napján találkozhatnak a helyszínen.

A víz és a kultúra tárgyi emlékeit bemutató maketteket (csigás vízemelő, hajómalom stb.) állít ki az esztergomi Duna Múzeum a program hétvégéjén. A gyerekeknek ezen a két napon építőjátékra és hajókészítésre is lesz lehetőségük.

A rendezvényt a főváros nevében Demszky Gábor nyitja meg március 22-én, 11 órakor. A szervezők a hét további napján reggel 10 órától este 8 óráig várják a látogatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik