Élet-Stílus

Jazzvilágsztár az A38 Hajón

A Hajó Szívhang-sorozatának következő fellépője igazi világsztár: a születése óta vak, kétszeres Grammy-díjas énekesnő, Diane Schuur.

1982-ben Nancy Reagan tiszteletére rendeztek egy koncertet a Fehér Házban. Stan Getz, Dizzy Gillespie, Chick Corea, Miroslav Vitous és Roy Haines játszott ezen a koncerten – úgy tűnik a First Lady jó ízléssel hívott meg zenészeket. A legenda szerint a koncert felénél Getz abbahagyta a játékot, és felkonferált egy ifjú énekesnőt. Diane Schuur leült a zongorához, egyedül kezdett játszani. A közönség, a First Lady és maguk a zenészek is lenyűgözve figyelték. Így kezdődött Diane Schuur pályafutása.

Diane Schuur minden műfajban otthonosan mozog, előszeretettel dolgoz fel és ad elő popszerzeményeket is – legutóbbi lemezén például a Duran Duran Ordinary Worldjét emelte éteri magasságokba. Fájdalmas bluesballadák, sodró szvingek, bigband vagy szólóest – Diane Schuur sokoldalú egyénisége bármely stílusban nagyszerűen érvényesül. Krisztálytiszta és masszív mezzója BB Kinggel duettezve éppoly meggyőző, mint Stan Getzcel felelgetve, vagy Maynard Ferguson, a Count Basie Orchestra bigbandkíséretében, esetleg a Caribbean Jazz Project elegáns latinjaiban.

Az 1953-ban született, Seattle környékén felnőtt, szeme világát születésekor egy műhiba következtében elvesztett Schuur – remekül zongorázó rendőrtiszt apja biztatására – már gyerekkorában rendszeresen koncertezett. 1979-ben a Monterey Jazz Festivalon lépett fel szóló előadásával, és több ezren ünnepelték produkcióját, többek között az Amazing Grace feldolgozását. Ekkor ismerkedett meg Stan Getzcel, aki egyengetni kezdte karrierjét – egészen a Fehér Házig.

Talán a – televízión közvetített – Fehér Ház-beli koncertből következik Schuur elnevezése: „a dzsessz új First Ladyje”. És valóban, Diane Schuur erőteljes, mégis kristálytiszta intonációja, három és fél oktávos hangterjedelme, korábban kissé gyermeki, mára páratlanul éretté vált hangja, kiegyensúlyozott karrierje a mai dzsesszénekesnők legnagyobbjai közé emeli.
Nem ortodox, purista módon közelíti meg a dzsesszt, de igencsak távol áll tőle a crossover giccsgyártás is. Előszeretettel lépi át a műfaji határokat: szvinget éppúgy énekel, mint latint, popátdolgozásokat vagy bluest.

A kilencvenes évek végéig tizenegy lemezt készített Dave Grusin legendás kiadójánál, a GRP-nál. 1987-ben és 1988-ban kétszer egymás után Grammy-díjat kapott, és azóta is rendszeres szereplője a jelölési listáknak. Diane Schuur legutóbbi lemezei a Concorde-nál jelentek meg. Bájának és tehetségének köszönhetően mindenki imád vele dolgozni: a már említett Dave Grusin, Stan Getz, BB King, Herbie Hancock, Stevie Wonder, Ray Charles, Maynard Ferguson, Karyn Allison, Barry Manilow – csak néhány név a Schuur felvételein és koncertjein közreműködők névsorából.

A Fehér Háztól a fekete hajóig – Diane Schuur első alkalommal az A38 Hajón lép fel Magyarországon. Állandó koncert-kísérőzenészeivel szinte egyenesen a Dubai Dzsesszfesztiválról érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik