Élet-Stílus

Bukarestet környékezi a madárkór

A madárinfluenza H5-ös típusú vírusát fedezték fel kedden Bukaresttől mintegy 15 kilométerre délnyugatra, Magurele településen - közölte a román mezőgazdasági minisztérium.

A román fővárost körülvevő Ilfov megye alprefektusa, Valentin Delcea szerint az egészségügyi hatóságok még a nap folyamán tanácskozást tartanak, hogy kidolgozzák a madárinfluenza elleni harc bukaresti tervét.

Az országos állategészségügyi hatóság kedden szintén megerősítette, hogy a madárinfluenza vírusának erősen fertőző H5N1-es altípusa okozta a szárnyasok elhullását Grivita településen is, Bukaresttől mintegy 100 kilométerre keletre, ahol a helyi hatóságok már megkezdték közel 20 ezer baromfi leölését.

Románia, amelynek mintegy negyven településén fedezték fel eddig a madárinfluenza előfordulását, a kór által leginkább sújtott európai országok közé tartozik. Amióta tavaly októberben a betegség első előfordulását regisztrálták a Duna deltájában, Romániában közel 350 ezer szárnyast pusztítottak el a védekezés jegyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik