Élet-Stílus

Urbie, a városi marsjáró

admin
admin

2006. 03. 20. 17:00

A NASA JPL szakértői igazán értenek a robotokhoz: elég csak a legújabb, a Mars felszínén dolgozó Spirit és Opportunity űrjárművekre gondolnunk. A technika természetesen egy sor földi alkalmazási területet is találhat. A fejlesztés alatt álló Urbie városi robotként számos területen alkalmazható.

A robotikai mérnökök jelenleg tesztelnek egy városi robotot, – fejlesztőitől az Urbie gúnynevet kapta – amelyet egy napon a rendőrség, a vészhelyzeti szakemberek és a speciális mentőszemélyzetek is használhatnak.

A kutatók hamar felismerték, hogy olyan helyzetekben, amikor az emberek vagy nem tudnak megközelíteni egy helyet, mert például nagyon szűk járatokban kell mozogni, vagy a feladat valamilyen okból nagy kockázattal jár, jó szolgálatot nyújtanak a könnyű, érzékelőkkel ellátott, autonóm manőverezésre képes, minden elképzelhető helyzetből talpra álló, adott estben valamilyen egyszerű műveletet is végrehajtó járművek. Az Urbie fényképezőgépei, szemekként működnek és térhatású képet biztosítva a kezelőnek a robot előtt álló akadályokról. A tervek szerint az ügyes kis készülékre hamarosan infravörös érzékelőket és speciális 3D térkövető rendszert is felszerelnek a kutatók.

A háborús övezetekben, Irakban és Afganisztánban alkalmazott katonai célú robotokról – a békesség kedvéért – csak annyit említünk meg, hogy azok a katonák előretolt „szemeiként” használhatók. Egy-egy veszélyesnek ígérkező vagy nehezen hozzáférhető helyet például egy épületet vagy barlangot sokkal biztonságosabb egy önjáró szerkezettel előre felderíteni, mielőtt az embereket beküldenék.

Az Urbie nevű városi automata jármű – robusztus kialakítása révén – bedobható például épületek ablakán, magától képes lépcsőt mászni, s nagyobb magasságból leesve sem lesz baja. A robot így rendészeti, mentési, katasztrófa-elhárítási feladatokhoz kiválóan használható, legyen szó fertőzött, sugárveszélyes vagy földrengés sújtotta épületekről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.