Élet-Stílus

Pusztító ciklon Ausztrália partjainál

Óránként 290 kilométeres sebességű szelekkel sújtja Ausztrália északkeleti partvidékét a Larry ciklon, amely a házak több mint felét megrongálta egy 8500 lakosú kisvárosban.

A trópusi vihar pusztításától megrettent lakosok hiába hívtak segítséget, a katasztrófavédelem erői a ciklon nagy ereje miatt nem tudtak kivonulni. Több száz turista nem tudja elhagyni szállodáját, illetve több ezer helyi lakos is ezekben az épületekben keresett menedéket. A ciklon, amelyhez hasonlóan erős évtizedek óta nem volt Ausztráliában, a Queensland állambeli Cairns várostól 100 kilométerrel délre érte el a kontinens partjait a legerősebb, ötös fokozatban, de később hármasra gyengült.

Azok a búvárok, akik a Föld minden tájáról érkeznek Ausztráliába, hogy felfedezzék a világ legnagyobb korallrendszerét, a Nagy-korallzátonyt, általában Cairnsből indulnak el a természeti képződményhez. Évente több százezer turista látogat el a korallzátony körüli természeti parkba.

Peter Beattie, a szövetségi állam kormányzója szerint a ciklon által leginkább sújtott városban, Innisfailben a vihar megrongálta a házaknak több mint a felét, s akadt olyan épület is, amelyet földig rombolt. Az elektromos vezetékek leszakadtak a térségben, és helyreállításuk több napot vesz majd igénybe – tette hozzá. Az áramkimaradás mintegy 50 ezer otthont érint. John Howard kormányfő bejelentette, hogy kész a hadsereget is bevetni a helyreállítási munkálatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik