Élet-Stílus

Közel 13 százalékkal nőtt az építőipari termelés

Az építőipari termelés 2006 januárjában kiigazítatlan adatok alapján 14,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 12,8 százalékkal nőtt 2005 januárjához képest.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 0,3 százalékkal volt magasabb az előző havinál – áll a KSH friss jelentésében.


Az épületek építésének volumene 5,1 százalékkal, az egyéb építményeké 25,6 százalékkal nőtt. A növekedés továbbra is elsősorban az úthálózat-fejlesztési munkáknak köszönhető.
Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 13,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 23,1 százalékkal, az egyéb építményeké 10,1 százalékkal emelkedett.


A januárban kötött új szerződések volumene 135,7 százalékkal haladta meg a 2005. januárit. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene kismértékben, 2,1 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére kötötteké kiugróan, 4,4-szeresére emelkedett. A növekedés oka két nagyértékű munkára (az északi M0-s Duna-híd, illetve egy szennyvíztisztító építésére) kötött szerződés volt.


2005 januárjához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5,2 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 6,1 százalékkal emelkedtek. Az árak az előző havinál 1,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, ennek oka a decemberi jelentős munkabér-kiáramlás volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik