Élet-Stílus

Új technológia a nyomtatásban

A Seiko Epson Corporation kifejlesztette a világ első, OLED (organic light-emitting diode - organikus fénykibocsátó dióda) fényforrást alkalmazó nyomtatófejét.

Az OLED kijelzők kifejlesztése mellett az Epson kutatásai az OLED, mint elektronikus eszköz tulajdonságainak megismerésére is irányulnak. A cég kutatásai különösen az OLED fényforrást alkalmazó nyomtatófej létrehozása terén hoztak sikert, egy új nyomtatási technológia előtt nyitva meg az utat.

Jelenleg az elektrofotografikus nyomtatási technológiákat alkalmazó másolók és nyomtatók fényforrásául lézer vagy LED dióda szolgál. Az Epson a Sumitomo Chemical-al közösen kifejlesztette a nyomtatásban felhasználható, különösen fényes OLED-et. Az OLED-alapú nyomtatófej prototípusával készült próbanyomat minősége felveszi a versenyt a hagyományos lézernyomtatóval előállított képminőséggel, sőt egyes esetekben jobb is annál.

Az OLED egy olyan eljárás végeredménye, amelynek során anyagát közvetlenül az üveghordozóra építik rá, így lehetővé válik a hosszúkás, vonal formájú fényforrás kialakítása egyetlen hordozón. Ennek köszönhető, hogy egy-egy pont megvilágítása az éppen szükséges fénymennyiséggel és igen nagy pontossággal történik, így rendkívül egyenletes képminőséget kapunk, a nyomtatófej pedig sokkal kisebb és vékonyabb lehet. Egyetlen IC-nek a nyomtatófejbe való beépítésével az OLED technológia és az Epson alacsony hőmérsékletű poliszilikon TFT technológiája egyesíthetővé válik, így nagyobb nyomtatási felbontás és a költségek csökkenése érhető el.

Ez a sokat ígérő technológia nagyban hozzá fog járulni a kisebb méretű, nagyobb felbontású és gyorsabban működő színes nyomtatók létrrjöttéhez, amelyek iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik