Élet-Stílus

Gázos a smart

Új modellt mutatott be a smart a Lipcsei Nemzetközi Autókiállításon. A smart fortwo vezetője választhat, hogy benzinnel vagy gázzal működjön az autója.

Most először a smart is megvásárolható fölgáz-hajtású motorral is. Ahogy az általunk is kipróbált Opel Vectra DualFuel-ben is, a smart fortwo cng (compressed natural gas) is kettős üzemelésű.

Az autó képes benzinnel és gázzal is működni. A vezetőnek ehhez semmilyen plusz tudásra nincs szüksége, a rendszer önállóan működik. A pilóta a váltó előtt elhelyezett kapcsolóval választhatja ki, hogy a motor milyen üzemanyaggal működjön. Evvel a kapcsolóval építették egybe a még felhasználható gázmennyiséget jelző műszert is. A váltáshoz megállni sem kell, elég a kapcsolót a másik állásba tolni.

A kocsit 12 literes benzin és 2×16 literes gáztartállyal szerelték fel, amelyek az autó alá kerültek, így nem vesznek el helyet sem az utastérből, sem a csomagtartóból. Normál használat mellett vagy 3,2 kilogramm gázt, vagy 4,7 liter benzint használ a mini autó, így 393 kilométer távolságra juthat el a smart. Ebből gázzal 138, benzinnel 255 kilométert teljesít a kocsi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik