Élet-Stílus

Afrikában „arathat” a madárinfluenza

admin
admin

2006. 03. 20. 18:16

A madárinfluenza elleni harc afrikai összehangolását célzó konferencia kezdődött hétfőn a gaboni fővárosban, Libreville-ben.

„Haladéktalanul mozgósítani kell az egyes országokban rendelkezésre álló emberi és pénzügyi eszközöket, és ki kell dolgozni egy minimális cselekvési programot, a nemzetközi közösség hozzájárulását kérve” – hangoztatta Luis Gomes Sambo az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevében. A kontinenst fenyegető veszélyekről a WHO afrikai igazgatója elmondta: „az emberek és állatok közvetlen kapcsolata a családi gazdaságokban, a községek információhiánya és elégtelen állategészségügyi ellátottsága mind akadályozza a megelőzést.”

„A madárinfluenza vírusának megjelenése Délkelet-Ázsiában, Európában és nemrég Afrikában súlyos aggodalomra ad okot a nemzetközi közösségben” – mondta a fekete kontinens 46 országának részvételével szervezett értekezletet megnyitóján Omar Bongo Ondimba gaboni elnök. „Bennünket, afrikaiakat ez újabb feladatok elé állít, túl a már ismert, a szegénységgel, az AIDS-szel és a maláriával kapcsolatos bajokon” – tette hozzá.

A szerdáig tartó tanácskozásra azok után került sor, hogy a kontinens négy országát, Nigériát, Egyiptomot, Nigert és Kamerunt már hivatalosan is a madárinfluenza erősen fertőző, H5N1-es vírusa által sújtott területnek nyilvánították. Az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának (UNDP) afrikai igazgatója, Gilbert Fossoun Houngbo úgy vélekedett felszólalásában, hogy bár nincs ok pánikra, a járvány elleni fellépés gyors összehangolására van szükség. Rámutatott, hogy Afrika rendelkezik a leggyengébb infrastruktúrával a közegészségügy terén, nem tett még megfelelő előkészületeket, és nem kezdte meg a szükséges összehangolt, céltudatos tájékoztatási kampányt, ezért országait gyorsan elboríthatja a madárinfluenza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.