Élet-Stílus

Saját olcsó PC-n dolgozik az Intel

A processzorgyártó néhány héten belül ígéri fejlesztésének elsõ eredményeit. Bill Gates eközben kritizálta a százdolláros laptopot, mondván, hogy saját megoldásuk jobban áll a szoftverek és a támogatás terén.

Az Intel terveiről Bill Siu, a Channel Platforms csoport első embere beszélt a CRN-nek adott interjúban. Ebben többek között elmondta, hogy saját megoldásuk teljes értékű élményt nyújt, mivel az interneten fellelhető tartalmakat is eléri. Ezzel szerintük kiküszöbölhetik a korábbi próbálkozások legnagyobb hátrányát, amely az olcsó készülékek túlzott korlátozásában mutatkozott meg. Bill Gates, a Microsoft elnöke szintén kritizálta a meglévő megoldásokat, és természetesen ő is saját verziójukban látja a kiutat.

Az Intel célja egyértelmű: eljuttatni a PC-t a következő egymilliárd emberhez, akik eddig kimaradtak ebből a körből. A vállalat inkább PDA-t, mintsem PC-t lát a konkurensek által beharangozott megoldásokban, legyen az százdolláros kurblis laptop, vagy az AMD Personal Internet Computer (PIC) névre keresztelt eszköze. Az interjúban elhangzott ígéret szerint az első eredményeket néhány héten belül megismerhetjük.

Gates kritizál

Hasonló elgondolást követve tartotta meg beszédét Bill Gates az amerikai kormányzók küldöttei előtt a Microsoft Government Leaders Forum rendezvényen. A szoftvercég elnöke nyitóbeszédében az előttünk álló nagy változásokról, a kormányzati rendszerek megújulásáról beszélt, ám szóba került a fejlődő régiók és az olcsó PC kérdése is. A Reuters beszámolója szerint Gates ezúttal is kritizálta az MIT által elkészített százdolláros laptop ötletét, amely szerinte a szoftverek, illetve a támogatás terén halott ügy.

Gates természetesen saját megoldásukat, az Origamit említette befutóként, amely azonban 600 – 1000 dolláros áron kerül majd forgalomba. Nem csoda, hogy kritikával illette a “tekerős laptopot”: az MIT projekt egyik legfontosabb támogatója a Google, amely számos területen Redmond egyre nagyobb riválisaként jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik