Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty

Hétvégi programajánlónkban a tavaszi fesztivál nyitónapjára egy táncelőadást, szombatra bluessztárokat, vasárnapra pedig hastáncot ajánlunk a kimerészkedőknek, az otthon kulturálódók pedig a pohár jó bor mellett nézzék meg a Krzysztof Kieslowski trilógiájának középső darabját.





A hétvégi programdömping alapján elég nehéz megmagyarázni, hogy miért ne menjünk el valahová hétvégén. Ha mégis elrettentene minket a hosszúra nyúlt tél, akkor azért igyekeztünk a szegényes tévéműsorból kiszűrni pár jobb filmet, de akár képzelt betegségeket is kereshetünk magunknak az Orvosi tévhitek lexikonában.

Menjek…

Március 17. péntek

…izraeli táncelőadásra

Most pénteken nyit a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek első napján Izrael egyik kulturális szimbólumának számító táncegyüttes előadását lehet megnézni, amelyet 1964-ben alapított Martha Graham és Batsheva de Rotschild bárónő. A Batsheva izraeli és külföldi szólista egyéniségekből összetevődő nemzetközi csapat, ahol a táncosok számtalan lehetőséget kapnak egyéni kreatív képességeik kibontakoztatására. Az együttes művészeti vezetője 1990-től Ohad Naharin, akinek tevékenysége új korszakot nyitott a társulat életében.
A kitűnően szervezett, dinamikus együttes évente több mint 200 fellépést tart Izraelben és világszerte, a leghíresebb színházak és a legrangosabb fesztiválok színpadán. Bár a jegyek már jó előre elkeltek, a szervezők kérdésünkre elárulták, hogy aki kitartó és jó az állóképessége, az biztosan be tud jutni egy-egy állóhelyre.

A tavaszi fesztválról bővebben itt olvashat >>

…orchideákat és broméliákat nézni



Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty 1




A március 15-én megnyitott kiállításra be kell kalkulálni azt az időt is, amit sorban álllással töltünk. A mindössze vasárnapig tartó rendezvényre ugyanis az első napon hosszan kanyargott a sor. A harmincadik jubileumát ünneplő Magyar Orchidea Társaság a Városligetben, a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezi meg a Tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítást. A Magyar Orchidea Társaság közhasznú szervezet, melynek célja az orchideakultúra terjesztése, és a hazai, kipusztulással fenyegetett orchideák védelme.

A kiállításról részleteket itt tudhat meg >>

Március 18. szombat

…Bluessztárokat hallgatni a Pecsába

Az egész hetes Zeneváros-program keretében a március 18-a a blues híveinek örömünnep lesz: ezen a napon lesz az immár hagyományos Budapest Blues Fesztivál. Két színpadon tízórányi blues szól majd magyar és amerikai zenészek előadásában. A közreműködők: az amerikai Eric Sardinas és Kay Foster Jackson, a német B.B. & the Blues Shacks, a szinte már magyarnak számító osztrák Ripoff Raskolnikov All Stars nevű együttesével, az olasz Enrico Crivellaro, aki az egyik legjobb hazai szájharmonikással, Pribojszki Mátyással és együttesével koncertezik, valamint a fiatal Little Sonny és The Wild Cows nevű zenekara. A rendezvényt egyébként vasárnap az amerikai Art Ensemble of Chicago koncertje zárja.

A Zenevárosról bővebben itt olvashat >>

…szeletelni a Maydayre



Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty 2



Ezúttal ötödik alkalommal rendezik meg hazánkban az elektronikus zenei élet egyik legrangosabb eseményének tartott Maydayt. Az idei rendezvény középpontjában a politikai harcok, a pénz és a hatalom kapcsolata áll. Erre utal az idei szlogen, a Power Recycling (A hatalom újrahasznosítása) is. Az idei rendezvény újdonsága, hogy ezúttal nem a Hungexpo épületében, hanem a Sportarénában rendezik meg a gigapartit. Az új helyszín adottságai sokkal jobban hasonlítanak a dortmundi Westfalenhallen épületére: az óriási partiaréna monumentális fény- és látványtechnikai megoldásokat tesz lehetővé. A Hungexpóval ellentétben a Sportaréna adottságai miatt csupán 2+2 programhelyszín lesz az idei rendezvényen. A szervezők szerint a két partiterem azonban csak a budapesti Mayday-rajongóknak tűnhet kevésnek, hiszen a belga, a lengyel és a szentpétervári rendezvény is két arénában zajlik. A Main Floor mellett felépülő Tranzit Area befogadóképessége azonban a többszöröse a korábbi kistermekének.


A rendezvényről bővebben a Mayday honlapján olvashat >>

Március 19. vasárnap

…hastáncfesztiválra az A38 Hajóra



Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty 3



Vasárnap estére forró hangulatú est ígérkezik a hajón a világ egyik leghíresebb hastáncművésznőjével, kitűnő magyar tánccsoporttal, tunéziai zenekarral. Az Es-Suhur az arab országok zenei irányzatai közül a számunkra már ismerős – Khaled, Rachid Taha, Cheiikka Rimiti és mások által képviselt – rait idézi fel, de műfajilag inkább a klasszikus keleti zene autentikus irányzatát képviseli. Koncertjükön hallhatók lesznek tradicionális tunéziai számok, valamint legendás arab előadók klasszikus művei a zenekar feldolgozásában. A koncerten az egyiptomi sztárénekesnő, Oum Kalthoum legismertebb számai is megszólalnak. Eközben ismert táncosok forrósítják a levegőt hastáncukkal. A műfaj legjelesebb hazai képviselői, az Art of Orient tánccsoport – Németh Krisztina Amira, Nieto Mercedes, Schäfer Katalin – és a Kanadából érkezett világsztár, Hadia teszik az Es-Suhur zenekar egyedülálló koncertjét még különlegesebb élménnyé. A koncert utáni buliban pedig az is megtanul az arab ritmusokra mozogni, akit eddig elkerült ez a szenvedély – Dj Matek és Monsieur Optique pörgetik a lemezeket hajnalig.

Az programról bővebben az A38 Hajó oldalán olvashat >>


…utazást szervezni és ékszereket nézegetni a Hungexpóra

A hétvégén közel 50 ország 930 kiállítója várja látogatóit a 29. Utazás és a 14. Karát kiállításon március 17. és 19. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Az idei év díszvendége Horvátország és a közép-magyarországi régió. Akik külföldre szeretnének utazni, az „A” pavilont keressék fel, akik belföldön szeretnének kikapcsolódni, illetve a lovas turisztikai lehetőségek iránt érdeklődnek, a B és a D pavilonban nézzenek körül. Az ízletes bemutatókat, az „Utazás – Gasztrorandevú” programsorozatát a C pavilonban találják a látogatók. A csodálatos ékszerek közül pedig az „F” pavilonban lehet válogatni.
A két kiállítás közös belépőjeggyel látogatható. Idén először az utazási csekkek is felhasználhatók belépőjegy vásárlására.

Az utazás kiállításról bővebben itt olvashat >>


…kiállításra

Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában



Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty 4



Vasárnaptól látogatható a nagyszabású tárlat a 100 éves Szépművészeti Múzeumben. A tárlat költségvetését, a bemutatott tárgyak jelentőségét és számát, továbbá a kölcsönző múzeumok számát tekintve minden idők legnagyobb magyar múzeumi vállalkozásának tekinthető a nemzetközi kiállítás. A tárlat – amelyre a világ 19 országának mintegy 100 múzeumából, könyvtárából, egyházi kincstárából 400 műtárgyat kölcsönöztek – Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) magyar, majd német–római király, illetve császár színes egyéniségét, politikai pályafutását és művészetpártoló tevékenységét állítja középpontba.

Luxemburgi Zsigmond portréi első alkalommal lesznek együtt láthatók a budai vár szobraival, a Szent György által legyőzött legendás sárkányról elnevezett királyi lovagrend emlékeivel és az erdélyi ötvösök világhírű remekműveivel. A Zsigmondról és környezetéről alkotott képet a korabeli uralkodói udvarok és nagy művészeti központok alkotásai egészítik ki. A luxemburgi és magyar közös szervezésben megvalósuló kiállítás minden korábbinál teljesebb képet ad a korszak kultúrájáról és művészetéről: az érdeklődők Zsigmond korának festészete, szobrászata mellett az ötvös- és aranyművészet, a kódexfestészet és a fegyverkészítés remekműveivel is megismerkedhetnek.

A kiállításról bővebben itt olvashat >>

….moziba

Akira

Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty 5


Polgárait gyilkoló kormány, gyermekkel való pszi-kísérletek, öldöklő motoros suhancok, a 2020-as évek egy atomkataklizma után, a nihilbe hullva. Közel húsz éve készült (és került bemutatásra) a japán Katsuhiro Otomo legendás manga-rajzfilmje, amit a futurisztikus kultlegendák elkötelezett cyberpunk rajongói persze már régen (azonnal) beszereztek – előbb a szerző alapul szolgáló képregényfüzetét, majd a mozgóképes változatot –, ám az apokaliptikus rajzolt kalandmese nem öregszik. A komor és drasztikus felütés – 1988-ban atomcsapás pusztítja el Tokiót – cinikus és kaotikus hangnemben és lendületes ütemben folytatódik: 2019-ben motoros bandák randalíroznak Neo-Tokió utcáin, a kormány halomra lövi a korrupt rendszer ellen lázadókat, miközben gyermekeken végeznek olyan ellenőrizetlen pszichológiai kísérleteket, amelyek révén a kisemberek elképesztő erőre és képességekre tesznek szert. Felnőtteknek szóló mese tündérek nélkül.

A filmről írt recenziónkat itt olvashatja >>

…fürdőbe


A márciusi tavaszi tél ellen az egyik túlélési módszer az lehet, ha termálfürdőben vészeljük át a farkasordító hideget, de egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást.

Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni >>



Maradjak…

…olvasni

Orvosi tévhitek lexikona


Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty 6


Werner Bartens: Orvosi tévhitek lexikona
A borongós tél végi időjáráshoz mi illene jobban, mint egy orvosi könyv. A gyakorlott hipochonderek kereshetnek benne maguknak új nyavalyát, a többieknek viszont segít rendet tenni az orvostudomány leghírhedtebb tévedései körül. A könyvben divatos és civilizációs betegségek egész soráról olvashatunk, a képzelt és félreértett betegek eseteiről, beleértve a koleszterin ellentmondásos igazságáról, a rákról és az örök életről alkotott, egymással vitázó nézeteket is. Rákot okoz-e a mobiltelefon? Egészséges-e az izzadás? Honnan származik a heroin elnevezése? Gyakoribb a szívinfarktus a menedzserek körében? Egyre több ember szenved fülzúgásban, és nincs nyugalma? Sehol másutt nem olyan gyors a fejlődés, az ismeretek változása, mint az orvostudományban. Bár az orvosok folyton az igazságot keresik, alig akad terület, ahol annyi megdöbbentő, ijesztő és hihetetlen féligazság kapna szárnyra…



…tévézni

Március 17. péntek

22.05 Duna Televízió

A kis Vera

Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty 7


Az 1989-es orosz filmben a szép fiatal Vera igencsak hátrányos helyzetű. Apja alkoholista, anyja a szegénységtől és férjétől neurotikus, bátyja kétes kapcsolatokba keveredik. Nem csoda hát, hogy szeretne kitörni környezetéből. A felemelkedés lehetőségét nyújtja számára az egyetemista Szergej, akinek pártvezér apja gondtalan életet biztosít. Szerelem támad a fiatalok között, de vajon elég-e a szerelem, hogy feledtesse a köztük lévő hatalmas különbségeket?

Március 18. szombat

20.20 m1

Lázadás a Bountyn
Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty 8



Az 1962-es filmben a még fess Marlon Brandóért bolondultak a női szívek. A történet 1787-ben játszódik a Bounty hadihajón, amely a déli tengereket szeli. Az első tiszt, Fletcher Christian előkelő úri modora miatt hamar szálka lesz a kapitány szemében, aki túl kemény szabályokat érvényesít a hajón. A pohár akkor telik be, amikor Christian vizet akar adni egy haldokló matróznak, azonban Blight kapitány megakadályozza. Az első tiszt ekkor erőszakkal átveszi a hatalmat a hajón. És elkezdődik a hadihajó legénységének kálváriája.

Március 19. Vasárnap

21.05 Duna Televízió

Három szín: fehér

Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty 9


A lengyel rendezőlegenda Krzysztof Kieslowski trilógiájának középső részében Karol, egy lengyel férfi és francia felesége, Domonique éppen válnak. A férfi elveszíti mindenét, ami jelentett neki valamit. Egy honfitársa, Nyikolaj segít neki, hogy visszatérhessen Lengyelországba. Egyetlen célja van: Dominique szerelmének visszaszerzése… A három szín közül a pirosért Oscar-díjra jelölték, a kékért arany oroszlánt kapott Velencében, a vasárnap megnézhető fehérért pedig a legjobb rendezőnek járó kitüntetést kapta Berlinben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik