Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – tavaszi fesztivál vagy Bounty

admin
admin

2006. 03. 17. 12:00

Hétvégi programajánlónkban a tavaszi fesztivál nyitónapjára egy táncelőadást, szombatra bluessztárokat, vasárnapra pedig hastáncot ajánlunk a kimerészkedőknek, az otthon kulturálódók pedig a pohár jó bor mellett nézzék meg a Krzysztof Kieslowski trilógiájának középső darabját.

A hétvégi programdömping alapján elég nehéz megmagyarázni, hogy miért ne menjünk el valahová hétvégén. Ha mégis elrettentene minket a hosszúra nyúlt tél, akkor azért igyekeztünk a szegényes tévéműsorból kiszűrni pár jobb filmet, de akár képzelt betegségeket is kereshetünk magunknak az Orvosi tévhitek lexikonában.

Menjek…

Március 17. péntek

…izraeli táncelőadásra

Most pénteken nyit a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek első napján Izrael egyik kulturális szimbólumának számító táncegyüttes előadását lehet megnézni, amelyet 1964-ben alapított Martha Graham és Batsheva de Rotschild bárónő. A Batsheva izraeli és külföldi szólista egyéniségekből összetevődő nemzetközi csapat, ahol a táncosok számtalan lehetőséget kapnak egyéni kreatív képességeik kibontakoztatására. Az együttes művészeti vezetője 1990-től Ohad Naharin, akinek tevékenysége új korszakot nyitott a társulat életében.
A kitűnően szervezett, dinamikus együttes évente több mint 200 fellépést tart Izraelben és világszerte, a leghíresebb színházak és a legrangosabb fesztiválok színpadán. Bár a jegyek már jó előre elkeltek, a szervezők kérdésünkre elárulták, hogy aki kitartó és jó az állóképessége, az biztosan be tud jutni egy-egy állóhelyre.

A tavaszi fesztválról bővebben itt olvashat >>

…orchideákat és broméliákat nézni


A március 15-én megnyitott kiállításra be kell kalkulálni azt az időt is, amit sorban álllással töltünk. A mindössze vasárnapig tartó rendezvényre ugyanis az első napon hosszan kanyargott a sor. A harmincadik jubileumát ünneplő Magyar Orchidea Társaság a Városligetben, a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezi meg a Tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítást. A Magyar Orchidea Társaság közhasznú szervezet, melynek célja az orchideakultúra terjesztése, és a hazai, kipusztulással fenyegetett orchideák védelme.

A kiállításról részleteket itt tudhat meg >>

Március 18. szombat

…Bluessztárokat hallgatni a Pecsába

Az egész hetes Zeneváros-program keretében a március 18-a a blues híveinek örömünnep lesz: ezen a napon lesz az immár hagyományos Budapest Blues Fesztivál. Két színpadon tízórányi blues szól majd magyar és amerikai zenészek előadásában. A közreműködők: az amerikai Eric Sardinas és Kay Foster Jackson, a német B.B. & the Blues Shacks, a szinte már magyarnak számító osztrák Ripoff Raskolnikov All Stars nevű együttesével, az olasz Enrico Crivellaro, aki az egyik legjobb hazai szájharmonikással, Pribojszki Mátyással és együttesével koncertezik, valamint a fiatal Little Sonny és The Wild Cows nevű zenekara. A rendezvényt egyébként vasárnap az amerikai Art Ensemble of Chicago koncertje zárja.

A Zenevárosról bővebben itt olvashat >>

…szeletelni a Maydayre

Ezúttal ötödik alkalommal rendezik meg hazánkban az elektronikus zenei élet egyik legrangosabb eseményének tartott Maydayt. Az idei rendezvény középpontjában a politikai harcok, a pénz és a hatalom kapcsolata áll. Erre utal az idei szlogen, a Power Recycling (A hatalom újrahasznosítása) is. Az idei rendezvény újdonsága, hogy ezúttal nem a Hungexpo épületében, hanem a Sportarénában rendezik meg a gigapartit. Az új helyszín adottságai sokkal jobban hasonlítanak a dortmundi Westfalenhallen épületére: az óriási partiaréna monumentális fény- és látványtechnikai megoldásokat tesz lehetővé. A Hungexpóval ellentétben a Sportaréna adottságai miatt csupán 2+2 programhelyszín lesz az idei rendezvényen. A szervezők szerint a két partiterem azonban csak a budapesti Mayday-rajongóknak tűnhet kevésnek, hiszen a belga, a lengyel és a szentpétervári rendezvény is két arénában zajlik. A Main Floor mellett felépülő Tranzit Area befogadóképessége azonban a többszöröse a korábbi kistermekének.


A rendezvényről bővebben a Mayday honlapján olvashat >>

Március 19. vasárnap

…hastáncfesztiválra az A38 Hajóra

Vasárnap estére forró hangulatú est ígérkezik a hajón a világ egyik leghíresebb hastáncművésznőjével, kitűnő magyar tánccsoporttal, tunéziai zenekarral. Az Es-Suhur az arab országok zenei irányzatai közül a számunkra már ismerős – Khaled, Rachid Taha, Cheiikka Rimiti és mások által képviselt – rait idézi fel, de műfajilag inkább a klasszikus keleti zene autentikus irányzatát képviseli. Koncertjükön hallhatók lesznek tradicionális tunéziai számok, valamint legendás arab előadók klasszikus művei a zenekar feldolgozásában. A koncerten az egyiptomi sztárénekesnő, Oum Kalthoum legismertebb számai is megszólalnak. Eközben ismert táncosok forrósítják a levegőt hastáncukkal. A műfaj legjelesebb hazai képviselői, az Art of Orient tánccsoport – Németh Krisztina Amira, Nieto Mercedes, Schäfer Katalin – és a Kanadából érkezett világsztár, Hadia teszik az Es-Suhur zenekar egyedülálló koncertjét még különlegesebb élménnyé. A koncert utáni buliban pedig az is megtanul az arab ritmusokra mozogni, akit eddig elkerült ez a szenvedély – Dj Matek és Monsieur Optique pörgetik a lemezeket hajnalig.

Az programról bővebben az A38 Hajó oldalán olvashat >>


…utazást szervezni és ékszereket nézegetni a Hungexpóra

A hétvégén közel 50 ország 930 kiállítója várja látogatóit a 29. Utazás és a 14. Karát kiállításon március 17. és 19. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Az idei év díszvendége Horvátország és a közép-magyarországi régió. Akik külföldre szeretnének utazni, az „A” pavilont keressék fel, akik belföldön szeretnének kikapcsolódni, illetve a lovas turisztikai lehetőségek iránt érdeklődnek, a B és a D pavilonban nézzenek körül. Az ízletes bemutatókat, az „Utazás – Gasztrorandevú” programsorozatát a C pavilonban találják a látogatók. A csodálatos ékszerek közül pedig az „F” pavilonban lehet válogatni.
A két kiállítás közös belépőjeggyel látogatható. Idén először az utazási csekkek is felhasználhatók belépőjegy vásárlására.

Az utazás kiállításról bővebben itt olvashat >>


…kiállításra

Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában

Vasárnaptól látogatható a nagyszabású tárlat a 100 éves Szépművészeti Múzeumben. A tárlat költségvetését, a bemutatott tárgyak jelentőségét és számát, továbbá a kölcsönző múzeumok számát tekintve minden idők legnagyobb magyar múzeumi vállalkozásának tekinthető a nemzetközi kiállítás. A tárlat – amelyre a világ 19 országának mintegy 100 múzeumából, könyvtárából, egyházi kincstárából 400 műtárgyat kölcsönöztek – Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) magyar, majd német–római király, illetve császár színes egyéniségét, politikai pályafutását és művészetpártoló tevékenységét állítja középpontba.

Luxemburgi Zsigmond portréi első alkalommal lesznek együtt láthatók a budai vár szobraival, a Szent György által legyőzött legendás sárkányról elnevezett királyi lovagrend emlékeivel és az erdélyi ötvösök világhírű remekműveivel. A Zsigmondról és környezetéről alkotott képet a korabeli uralkodói udvarok és nagy művészeti központok alkotásai egészítik ki. A luxemburgi és magyar közös szervezésben megvalósuló kiállítás minden korábbinál teljesebb képet ad a korszak kultúrájáról és művészetéről: az érdeklődők Zsigmond korának festészete, szobrászata mellett az ötvös- és aranyművészet, a kódexfestészet és a fegyverkészítés remekműveivel is megismerkedhetnek.

A kiállításról bővebben itt olvashat >>

….moziba

Akira


Polgárait gyilkoló kormány, gyermekkel való pszi-kísérletek, öldöklő motoros suhancok, a 2020-as évek egy atomkataklizma után, a nihilbe hullva. Közel húsz éve készült (és került bemutatásra) a japán Katsuhiro Otomo legendás manga-rajzfilmje, amit a futurisztikus kultlegendák elkötelezett cyberpunk rajongói persze már régen (azonnal) beszereztek – előbb a szerző alapul szolgáló képregényfüzetét, majd a mozgóképes változatot –, ám az apokaliptikus rajzolt kalandmese nem öregszik. A komor és drasztikus felütés – 1988-ban atomcsapás pusztítja el Tokiót – cinikus és kaotikus hangnemben és lendületes ütemben folytatódik: 2019-ben motoros bandák randalíroznak Neo-Tokió utcáin, a kormány halomra lövi a korrupt rendszer ellen lázadókat, miközben gyermekeken végeznek olyan ellenőrizetlen pszichológiai kísérleteket, amelyek révén a kisemberek elképesztő erőre és képességekre tesznek szert. Felnőtteknek szóló mese tündérek nélkül.

A filmről írt recenziónkat itt olvashatja >>

…fürdőbe


A márciusi tavaszi tél ellen az egyik túlélési módszer az lehet, ha termálfürdőben vészeljük át a farkasordító hideget, de egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást.

Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni >>Maradjak…

…olvasni

Orvosi tévhitek lexikonaWerner Bartens: Orvosi tévhitek lexikona
A borongós tél végi időjáráshoz mi illene jobban, mint egy orvosi könyv. A gyakorlott hipochonderek kereshetnek benne maguknak új nyavalyát, a többieknek viszont segít rendet tenni az orvostudomány leghírhedtebb tévedései körül. A könyvben divatos és civilizációs betegségek egész soráról olvashatunk, a képzelt és félreértett betegek eseteiről, beleértve a koleszterin ellentmondásos igazságáról, a rákról és az örök életről alkotott, egymással vitázó nézeteket is. Rákot okoz-e a mobiltelefon? Egészséges-e az izzadás? Honnan származik a heroin elnevezése? Gyakoribb a szívinfarktus a menedzserek körében? Egyre több ember szenved fülzúgásban, és nincs nyugalma? Sehol másutt nem olyan gyors a fejlődés, az ismeretek változása, mint az orvostudományban. Bár az orvosok folyton az igazságot keresik, alig akad terület, ahol annyi megdöbbentő, ijesztő és hihetetlen féligazság kapna szárnyra……tévézni

Március 17. péntek

22.05 Duna Televízió

A kis Vera


Az 1989-es orosz filmben a szép fiatal Vera igencsak hátrányos helyzetű. Apja alkoholista, anyja a szegénységtől és férjétől neurotikus, bátyja kétes kapcsolatokba keveredik. Nem csoda hát, hogy szeretne kitörni környezetéből. A felemelkedés lehetőségét nyújtja számára az egyetemista Szergej, akinek pártvezér apja gondtalan életet biztosít. Szerelem támad a fiatalok között, de vajon elég-e a szerelem, hogy feledtesse a köztük lévő hatalmas különbségeket?

Március 18. szombat

20.20 m1

Lázadás a BountynAz 1962-es filmben a még fess Marlon Brandóért bolondultak a női szívek. A történet 1787-ben játszódik a Bounty hadihajón, amely a déli tengereket szeli. Az első tiszt, Fletcher Christian előkelő úri modora miatt hamar szálka lesz a kapitány szemében, aki túl kemény szabályokat érvényesít a hajón. A pohár akkor telik be, amikor Christian vizet akar adni egy haldokló matróznak, azonban Blight kapitány megakadályozza. Az első tiszt ekkor erőszakkal átveszi a hatalmat a hajón. És elkezdődik a hadihajó legénységének kálváriája.

Március 19. Vasárnap

21.05 Duna Televízió

Három szín: fehér


A lengyel rendezőlegenda Krzysztof Kieslowski trilógiájának középső részében Karol, egy lengyel férfi és francia felesége, Domonique éppen válnak. A férfi elveszíti mindenét, ami jelentett neki valamit. Egy honfitársa, Nyikolaj segít neki, hogy visszatérhessen Lengyelországba. Egyetlen célja van: Dominique szerelmének visszaszerzése… A három szín közül a pirosért Oscar-díjra jelölték, a kékért arany oroszlánt kapott Velencében, a vasárnap megnézhető fehérért pedig a legjobb rendezőnek járó kitüntetést kapta Berlinben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.