Élet-Stílus

Kétmilliárddal nagyobb a GM vesztesége

A világon a legtöbb autót értékesítõ jármûgyár csoport, az amerikai General Motors tavaly 2 milliárd dollárral nagyobb veszteséget szenvedett adó után, mint az éves beszámolóban januárban közölték.

A veszteség 10,6 milliárd dollár volt a korábban közölt 8,6 milliárd helyett, jelentették a General Motorsnál pénteken, magyarázatul az átszervezésre, a csődbe ment egykori alkatrészgyártó leányvállalat és partnercég Delphi Corp.-nel és a finanszírozó részleg, az eladás előtt álló GMAC-kal kapcsolatos költségek növekedésére, korábbi elégtelen elszámolására hivatkozva. A Delphinél a General Motors terhe 3,6 milliárd dollárról 5,5 milliárdra, a belső átszervezés miatt a tavalyra elszámolt költség 1,4 milliárd dollárról 1,7 milliárdra emelkedik adó előtt az új kalkuláció szerint.

A bevétel tavaly 192,6 milliárd dollárra csökkent a 2004-es, 193,6 milliárdról, az utolsó negyedévben 51,2 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 51,4 milliárd helyett.

A General Motors eladásai tavaly 27 éves rekordot értek el, de kizárólag az ázsiai és a latin-amerikai piacnak köszönhetően. Tavaly a General Motors 9,2 millió autót értékesített világszerte; 9 milliónál többet utoljára 1978-ban adtak el. Az Egyesült Államokban azonban az ott eladott 4,4 millió autójával 26 százalékos részesedést ért el, visszaesve a 2004-es 27,3 százalékról. Amerikában a Chevrolet márka eladása 3,2 százalékkal csökkent. Az éves veszteséget ezen kívül az öldöklő versenyben adott nagy árengedmények is okozták, együtt a termelési költségek, egyebek közt a nyersanyagárak emelkedésével.

A válságból a vállalat gyors költségcsökkentéssel igyekszik kimenekülni. Az átszervezés, a karcsúsítás, a kapacitás-kihasználás növelése, részlegek eladása mellett a dolgozóktól is áldozatokat követel: már megállapodtak az amerikai szakszervezettel az új egészségbiztosítási rendszerről, ez évi 3 milliárd dollár megtakarítást hoz a cégnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik