Élet-Stílus

Madárinfluenza: több millió dollár érkezhet a Világbanktól

A magyar kormány több millió dollár támogatást kaphat a Világbanktól a madárinfluenzával kapcsolatos tennivalókra, a vissza nem térítendő támogatásból különböző felvilágosító, tájékoztató programok, vagy akár a gazdák kártérítése is finanszírozható – közölte a kormányszóvivő.

„A kormány levelet küldött a Világbanknak, melyben vissza nem térítendő támogatást és szakmai segítséget kért a madárinfluenza elleni védekezéshez. A pénzintézet mintegy ötszáz millió dolláros keretet nyitott a madárinfluenzával kapcsolatos tevékenységek támogatására, ennek egy részét nyerheti el Magyarország” – olvasható a Batiz András közleményében.

Abban az esetben, ha a madárinfluenza vírusa háziszárnyasokra is átterjedne, és emiatt kényszerleölésekre kerülne sor, a vissza nem térítendő támogatásból fizethető lenne a gazdák kártérítése, de finanszírozhatóak lennének belőle különböző tájékoztató programok is. A kormányszóvivő annak kapcsán tájékoztatott, hogy a Világbank szakértői négynapos magyarországi látogatáson tartózkodnak, ennek során több minisztériumot és hatóságot is felkeresnek, hogy tájékozódjanak a madárinfluenzával kapcsolatos helyzetről, valamint az eddig megtett intézkedésekről.

„Keddi ülésén egyébként a kormány újabb 300 millió forintot szabadított fel a költségvetés tartalékából a madárinfluenza elleni hatékony védekezés érdekében. A pénz az agrártárcán keresztül a baromfi-ágazat, konkrétabban a védőkörzetekben szárnyast tartók megsegítését célozza. Ezzel már több mint 6 milliárd forintot különített el a kabinet a madárinfluenza elleni védekezésre” – írja Batiz András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik