Élet-Stílus

Biztató évkezdet az európai autóiparban

Biztatónak tartja az évkezdetet az európai autógyártók szövetsége (ACEA). Februárban 1 079 101 új autó kapott rendszámot Európában, 2,1 százalékkal több a tavaly februári 1 056 502-nél – jelentette a szövetség csütörtökön.

Az összesítés az EU-ra vonatkozik – Máltát és Ciprust leszámítva –, továbbá Norvégiára, Svácjra és Izlandra. Tavaly az ACEA szerint összesen 15 222 939 millió új autót értékesítettek Európában, 0,7 százalékkal kevesebbet, mint 2004-ben, és az év vége felé még romlott is a piac: decemberben 3,9 százalékkal kisebb volt az értékesítés, mint egy évvel azelőtt. Az idei növekedést azonban a gyártók főleg az igen kínos piacmegdolgozásnak, a nagy árengedményeknek tudják be. A Ford és a General Motors még így is piacot vesztett Európában.

Idén az első két hónapban az EU régi 15 tagországában 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés a tavalyi első két hónaphoz képest, 2 181 824-re, ellenben a felmérésben szereplő nyolc új EU-országban 2,1 százalékkal kevesebb új autót adtak el, 104 725-öt. Egész Európában kiugróan növelte értékesítését a Volkswagen-csoport és hosszas visszaesés után a Fiat, és a tavalyi visszaesés után növelte eladásait a francia PSA Peugeot Citroen is.

Mindazonáltal a távol-keleti cégek még mindig gyorsabban növelik eladásaikat, mint az európai gyártók többsége, habár a távol-keleti gyártók első kéthavi európai értékesítése vegyesen alakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik