Élet-Stílus

MÚOSz-kitűntetések a Szabad Sajtó Napján

A Magyar Újságírók Országos Szövetségében (MÚOSZ) a nemzeti ünnep alkalmából szakmai kitüntetéseket és sajtódíjakat adtak át szerdán Budapesten; Aranytoll-díjban idén tizenketten részesültek.

A több évtizedes újságírói pálya elismerésének számító Aranytoll-díjat kapott Angyal Sándor, aki 49 esztendeje dolgozik a szakmában, és az újságírás meghatározó, közismert személyisége Szabolcs-Szatmár megyében. Baracs Dénes újságíró Szolnokon kezdte pályafutását, 1960-ban lett a Magyar Távirati Iroda munkatársa. Borenich Péter 1964 óta a Magyar Rádió munkatársa. Cseke (Csekő) Sándor újságíró egyike azoknak, aki az évtizedek során szinte valamennyi sajtóműfajban alkotott. Kaposy Miklós újságíró, szerkesztő 1961 óta dolgozik a Magyar Rádióban. Kercza Imre újságíró, lapszerkesztő több mint 40 évet töltött el ugyanabban a szerkesztőségben Kaposvárott. Kopka János újságíró 1953-ban kezdte az újságírást. Mátray Mihály 1950 óta dolgozik filmriporterként és operatőrként. N. Sándor László a Népszava tudományos szerkesztője, a kulturális újságírás meghatározó személyisége. Újságírói tevékenységét az Észak-Magyarországban kezdte 1954-ben. Szebeni András fotóriporter 1972 és 1991 között a Nők Lapja fotóriportere, majd főmunkatársa, rovatvezetője.

A határon túli magyar sajtóból két újságíró részesült Aranytoll-díjban; Ardamica Ferenc szlovákiai magyar újságíró, lapszerkesztő több mint 40 éve dolgozik a sajtóban. A másik díjazott Csép Sándor televíziós szerkesztő, riporter az erdélyi magyar sajtó emblematikus alakja. 1968-tól a kolozsvári rádió szerkesztője.

A MÚOSZ elnöksége – az Örökös Tagok Testületének javaslatára – a szövetség örökös tagjává avatta Földes Anna Aranytollas újságírót. Az idei Németh Gyula-díjat Kun Zoltán, a Nemzeti Sport munkatársa vehette át. A MÚOSZ kulturális újságírói, Virág F. Éváról elnevezett díját Gyarmati-Szabó Éva, a pedagógiai újságírás egyik legkiemelkedőbb személyisége kapta, aki jelenleg a Mentor című oktatási és életmódmagazin főszerkesztője. A MÚOSZ Gazdasági Sajtó Díj idei díjazottja Czitán Gábor, a TÜV Rheinland Csoport közép-kelet európai vezérigazgatója. A újságíró szövetség műgyűjtő szakosztály Ezüst Mókus-díjainak kitüntetettjei idén Moró Lajos műkereskedő, galériatulajdonos, Villásné Bagdi Ilona és Villás János műkereskedő, galériatulajdonos, Haas János műkereskedő, újságíró, galériatulajdonos. A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete hagyományos Ifjúsági Sajtódíját a soproni újságíró, rádiós és televíziós Kóczán Bálint kapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik