Élet-Stílus

Tömeges bankszámla-fosztogatás az Egyesült Államokban

Az elmúlt hétvégén több amerikai bank és pénzintézet is kénytelen volt megerősíteni azokat a kiszivárgott információkat, miszerint ellopott PIN-kódok és hamisított bankkártyák segítségével ügyfeleik ezreinek számláit „takarították ki" számítógépes bűnözők.

Egyelőre sem azt nem lehet tudni, hogy milyen módszerrel dolgoznak a „fehérgalléros” elkövetők, sem pedig azt, hogy hány károsultja is van a szakértők és a Gartner piackutató cég elemzői szerint a „történelem legnagyobb, még tartó elektronikus bankrablás-sorozatának” nevezett eseménynek.

Az érintett pénzintézetek egyelőre semmilyen információt nem hajlandók kiadni az ügyben. Úgy tűnik, hogy a bűncselekményekkel kapcsolatban teljes hírzárlat van érvényben. Annyi mindenesetre kiszivárgott, hogy a bűnözők valamilyen úton-módon online kereskedők szervereibe hatoltak be, és ellopták a bankkártya-adatokat. Nemcsak az ügyfelek személyes adatait és PIN-kódjait tulajdonították el, de minden más, a hamis bankkártyák elkészítéséhez szükséges és a kártyák mágnescsíkján található biztonsági és egyéb információkat is. Ezek után az ellopott adatok segítségével elkészítették a hamis bankkártyákat, majd szabályosan kifosztották az összes bankszámlát.

Bár az üggyel kapcsolatban szinte hírzárlat van, annyit tudni lehet, hogy az Egyesült Államokban több bank, köztük a Citibank, a Bank of America és a Wells Fargo is megkezdte a PIN-kódokon alapuló, Kanadába, Nagy-Britanniába és Oroszországba irányuló tranzakciók leállítását, illetve blokkolását. Az érintett ügyfeleknek kicserélik a bankkártyáit és a PIN-kódját, de még kérdéses, hogy a kifosztott emberek számíthatnak-e bármilyen kártérítésre.

Máris több tízezer megkárosított ügyfél van, és az ügyben érintett a PNC Financial, valamint a National City pénzintézetek mellett a First National Bank of Pennsylvania is. „A legnagyobb probléma – és erre a mostani akció is rávilágított –, hogy a bankok egész egyszerűen nem őrzik megfelelő biztonsággal a bankkártyákon szereplő és más személyes adatokat. Ez a támadás csak a jéghegy csúcsa lehet” – nyilatkozta Avivah Litan, a Gartner piackutató cég elemzője. A szakemberek kiemelték azt is, hogy Európában – így Magyarországon – hasonló veszély egyelőre nem fenyeget, ugyanis az itteni bankok jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra (lásd pl. mobiltelefonos megerősítés), mint tengerentúli társaik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik