Élet-Stílus

Marsra szállt a Google

admin
admin

2006. 03. 14. 16:42

A Google útjára indította harmadik interaktív térképét, amelynek segítségével ezúttal a vörös bolygó egy részét járhatjuk be számítógépünk előtt ülve. A térkép a NASA űrszondáinak felvételei alapján készült.

A Google Mars oldalát a vállalat weblapján találjuk meg. Alapesetben színkódolt térképet látunk magunk előtt, amely a domborzati magasságokat hivatott ábrázolni, de másik kettő jelölésrendszerre is átválthatunk az átláthatóság kedvéért. A magasságon kívül az eredeti fekete-fehér képekből összeállított térképet, illetve az infravörös felvételeket vehetjük szemügyre, amely az egyes területeken megfigyelt hőmérsékletet mutatja meg.

Utak, kávéházak, éttermek és szórakozóhelyek helyett ezúttal a domborzatot vehetjük vizsgálat alá, az egyes kategóriákban ugyanis a kráterekről, völgyekről, kisebb dombokról és a hegyvonulatokról kapunk részletesebb információt. Megtalálhatók itt a bolygóra leszállt egységek helyszínei, illetve a fontosabb területi egységek megnevezései, leírása. Meglehetősen friss felvételekről van itt szó, hiszen még a NASA két marsjárója, a Spirit és az Opportunity tevékenységébe is bepillantást nyerünk. Aki azonban a bolygó teljes felszínét szeretné megszemlélni, annak várnia kell, hiszen egyelőre csak egy kisebb szelet készült el.

A világhálón természetesen számos képi anyag elérhető a vörös bolygóról, ám a térkép fejlesztői szerint ez az első alkalom, hogy részletesebben szemügyre vehetjük a felszínt. A szolgáltatást elindulását nem véletlenül időzítették március 13-ra: 1855-ben ezen a napon született ugyanis Percival Lowell, aki amatőr csillagászként elsőként vetette fel a marsi csatornák létezését. A vállalat részéről elhangzott ígéret szerint néhány hetente frissítik majd az oldalt, ahogy beérkeznek az újabb anyagok – és ahogy a NASA a keresőcég rendelkezésére bocsájtja azokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.