Élet-Stílus

Már gyártják a magyar vakcinát

A világon elsőként Magyarországon gyártják iparszerűen a madárinfluenza H5N1-es vírusa elleni oltóanyagot - jelentette be Gyurcsány Ferenc kedden Pilisborosjenőn, a szert előállító Omninvest Oltóanyagtermelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft. központjában tett látogatása alkalmából.

A készítményt – ami már megkapta az engedélyt arra, hogy forgalmazzák – magyar virológusok, gyógyszeripari szakemberek, kutatók és fejlesztők állították elő – mondta a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc a sajtó képviselőinek felmutatta azt a kis ampullát, amelyben az a hat mikrogrammnyi hatóanyag volt, amely ahhoz szükséges, hogy védetté váljon egy ember. A szer gyártása mostantól folyamatosan zajlik – tette hozzá, kiemelve, hogy “az Omninvest olyan egyedülálló, egész vírusos alumínium-foszfát géltechnológiával rendelkezik, amely mögött sok évtizedes tapasztalat áll”.

“A H5N1-es vírussal szembeni emberi védettséget megteremtő oltóanyag arra szolgál, hogy az egyébként állatról-állatra terjedő vírus ne okozhasson megbetegedést emberben” – szögezte le a miniszterelnök. Tájékoztatása szerint szükség esetén el lehet rendelni, hogy ezzel a készítménnyel beoltsák azt a 20 ezer embert, akik intenzív kapcsolatba kerülhetnek a beteg állatokkal. Mint mondta: elsősorban gondozók, telepvezetők, állatorvosok és állategészségügyi szakemberek tartozhatnak ebbe a körbe. “Ma Magyarországon nincsen ilyen veszély” – tette hozzá ugyanakkor.

1995 óta a mindenkori kormányzatok hosszú távú megállapodást kötöttek az Omnivesttel, amely évente 1,3 millió dózis humáninflenza elleni oltóanyagot állít elő. Ezen túlmenően az elmúlt hetekben a kormány a kutatási-technológiai alapból 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a további fejlesztésekre. A megállapodás szerint a mindenkori árbevétel 14 százaléka közvetlenül visszafolyik az államhoz, íly módon számítások szerint a megtérülési idő az állam számára rövidebb mint 2 év lesz – mondta Gyurcsány Ferenc.
Zimonyi Ferenc, az Omninvest ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a száz főt foglalkoztató cég jelenleg évi 1,4 milliárd forint árbevételt ért el. Minthogy más országok is érdeklődnek a szer iránt, a H5N1-es vírus elleni oltóanyagot előállító technológia eladásából több millió dollár bevétellel számolnak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik