Élet-Stílus

Mégis készül a Google Office?

A keresőcég legújabb felvásárlása kapcsán újból terjednek azon spekulációk, miszerint saját megoldással készülnek felvenni a versenyt az irodai szoftvercsomagok piacán.

A webes szövegszerkesztő szolgáltatást nyújtó Writely.com a héten került a Google tulajdonába, miután az egyre magasabbra törő keresőcég felvásárolta annak anyacégét, az Upstartle-t. A tranzakciót a cég egyik munkatársa erősítette meg a Google oldalán, meglehetősen kevés információt árulva el annak részleteiről. A mindössze öt hónapos múltra visszatekintő oldal felvásárlása kapcsán azonban máris megindultak a találgatások a kereső céljait illetően.

A napokban olyan vélemények láttak napvilágot, miszerint a lépés közvetlenül a Microsoft és annak irodai csomagja ellen irányul. Ez nem új elgondolás – az első találgatások már tavaly ősszel megindultak, amikor a Google azzal a Sunnal kötött szövetséget, amely a StarOffice – és közvetetten az OpenOffice – révén maga is igencsak érdekelt a területen. Az időzítés megfelelőnek tűnik, hiszen Redmond éppen ezekben a hetekben mozdul el az online szolgáltatások irányába, amelynek szerves részét képezi az immár béta stádiumba lépő Office Live. Ennek célja hasonló a Writely.com oldalhoz: az internet segítségével elérhetővé tenni dokumentumainkat, megkönnyítve tárolásukat és módosításukat.

A Writely egy hagyományos szövegszerkesztőhöz hasonlít, amelyen minden megszokott feladatot elvégezhetünk. A szerkesztés során HTML-formátumot használunk, de az oldal ismeri az elterjedt csomagok szabványait, úgy mint PDF, ODT vagy DOC. Munkánkat 10 másodpercenként elmenti, a változtatásokat mindvégig elnaplózzák. A szolgáltatás továbbra is béta változatban van, és fejlesztői is igyekeztek leszögezni, hogy messze van a tökéletes állapottól. Új regisztrációt egyelőre nem fogadnak el, aki a Google-integrációt követően szeretné kipróbálni az oldalt, az kénytelen feliratkozni a várólistára.

A Google eközben egyéb területeken is igyekszik előrelépni. A hamarosan újra beinduló szolgáltatás kiegészítéseként is felfogható a GDrive névre keresztel óriási tárterület, amelynek tervezésére véletlenül derült fény. Ez nem más lenne, mint egy biztonságos online tárhely, ahol a felhasználók összes fontos adatukat, anyagukat eltárolhatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik