Élet-Stílus

Afganisztánt is elérte a kór

Afganisztánban is felfedezték a madárinfluenza vírusát, de még nem tudják, hogy a H5 típus melyik altípusa jelent meg az országban. Svájcban újabb két vadon élő madárban mutatták ki a madárinfluenza H5N1 vírusát.

Afganisztán területén a betegséget a Kabulban és Nangarhar keleti tartományban, Dzsalálábád városban lelt madártetemekből mutatták ki. A szövetmintákat elküldték Olaszországba, ahol meghatározzák az altípust, de félő, hogy az emberre veszélyes H5N1-esről van szó – mondta az ENSZ mezőgazdasági szervezetének (FAO) kabuli képviselője, abból kiindulva, hogy a szomszédos Indiában és Iránban is ez az altípus okozott megbetegedéseket. A hatóságok megtiltották szárnyasok szállítását Nangarhar és Kabul között, további intézkedésekről még hétfőn határoznak, beleértve karanténövezetek kijelölését. A betegség házi nevelésű csirkékben jelent meg, felbukkanását a szakértők biztosra vették a szomszédos országok tapasztalatai alapján.

Svájcban nyolc nappal ezelőtt bukkantak egy elhullott és fertőzött madárra – egy vadrécére – az észak-svájci Steckborn közelében, míg a másik vírushordozó madár egy szárcsa volt. Utóbbit a Zürich kantonbeli Feuerthalen térségében találták és gyűjtötték be, szintén a múlt hét elején – közölte a berni szövetségi állatorvosi hivatal. Az alpesi országban még februárban jegyezték fel az első H5N1 vírussal fertőzött vadmadarat, egy nagybukót. A tőkés récénél nagyobb, zöldesfekete fejű, fekete hátú és fehér-fekete szárnyú vízimadár tetemét Genf közelében találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik