Élet-Stílus

Indul az F1-szezon

Új csapatokkal, új pilótákkal, új szabályokkal veszi kezdetét a 2006-os Forma-1-es világbajnokság. Elsőként Bahreinbe utaztak a csapatok, mert az ausztrál verseny szervezői halasztást kértek. Ez több istállónak is előnyös lehet, hiszen a Ferrari, a Honda és a Toyota a télen járt Sakhirban, hogy tesztelje új fejlesztéseit.

Alonso a favorit

A verseny favoritja a Renault lehet, amely csapat ugyanolyan kiegyensúlyozott formát mutatott a teszteken is, mint tavaly. Ezúttal azonban várhatóan nem a McLaren lesz a fő kihívójuk, hanem az első győzelmére készülő gyári Honda csapat. Tavaly Michael Schumacher nem fejezte be a versenyt, idén ennél jobb eredményre számítanak a Ferrarinál, ám vélhetően az első versenyen még nem tudják 2004-es formájukat mutatni, amikor nyertek itt.

Sokat segíthet a csapatnak, hogy a verseny folyamán nem kell a pilótáknak olyan finoman bánni a gumikkal, mert ismét lecserélhetik őket. Ez tovább fokozhatja a taktikai harcot, csakúgy mint az új kieséses időmérő rendszer. Ám ezzel együtt sem a Bridgestone-os csapatok lesznek a favoritok, mert a szakértők szerint a japán cég abroncsai még nem érték el a Michelin gumik sebességét.

A gumik és a fékek döntik el a versenyt


Indul az F1-szezon 1

Tavaly Alonso volt a nyerő, aki idén is esélyes a győzelemre (Vezess.hu)

A gumik fontos szerepet játszanak a hétvégén. Egyfelől az 5,417 kilométer hosszú bahreini pálya aszfaltja az átlagosnál is jobban őrzi a hőt, ami fokozza a hólyagosodás esélyét, másfelől a levegő hőmérséklete is melegnek ígérkezik. Ezenkívül a pálya nyomvonala és rázókövei is jelentős terhelésnek teszik ki a gumikat. Ez a ring képet ad majd arról, hogy melyik gyártó abroncsai bírják jobban a meleget.

A versenyre történő felkészülésben a fék és a hűtés játszik kiemelt szerepet. A nagy egyenesek végén erőteljes fékezés után fordulnak el az autók, a csapatok a magas aszfalt- és levegőhőmérséklet miatt a maximális hűtést alkalmazzák. Ez elsősorban a Red Bullnál és a Ferrarinál jelenthet gondot, ennek a két csapatnak akadtak gondjai a hűtéssel a teszteken. Ne felejtsük, mindkettőben Ferrari motor dolgozik.

Sivatagi körülmények


Indul az F1-szezon 2

A meleg aszfalt tönkreteszi a gumikat, de idén ismét lehet kereket cserélni (Vezess.hu)

Ami a pilóták dolgát megnehezíti, az a homok. A sivatagban fekvő pálya a hétvége során egyre jobban tapad a rákerülő gumitól, legjobb formáját a verseny alatt éri el. Mindazonáltal bármikor jöhet egy kisebb szél, ami újra homokkal borítja be a pályát, így a versenyzők soha nem lehetnek biztosak abban, hogy az adott kanyarban milyen tapadásra számíthatnak. Ez a homok egyébként az autók mechanikáját is veszélyezteti, ezért a mérnökök erősebb szűrőket vetnek be ezen a versenyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik