Élet-Stílus

Hibrid teherautómotor a Volvótól

A Volvo azt tervezi, hogy 2009-ben beindítja a vegyes, dízelolajjal és elektromos árammal üzemelő teherautó motorjának tömegtermelését. A "hibrid" motor üzemanyag fogyasztása a hagyományosénak 35 százalékát teszi majd ki.

A svéd vállalat a szén-dioxid kibocsátás mérséklésének szándékától vezérelve és az ásványi nyersanyagok árának további drágulására számítva fejleszti ki az új motort, amelynek jóval magasabb árát ellensúlyozza az alacsonyabb fogyasztása – közölte Leif Johansson vezérigazgató sajtóértekezletén.

A vállalat szerint a motorok előnyösek az alacsonyabb sebességgel működődő közlekedési eszközök, a gyakran induló-fékező járművek esetében, azokat emiatt a kisebb teherutóknak, buszoknak, építőipari berendezéseknek szánják elsősorban.

A vállalat a tervezett szérianagyságot nem közölte, de megjegyezte, hogy ha az olajárak a mai szinten maradnak, akkor a motorra nagy szükség lehet és “több tízezres” szériában gondolkoznak. A Volvo 350-400 millió svéd koronát (mintegy 50 millió eurót) fordított a motor fejlesztésére és további “1-2 milliárdot” költ majd a sorozatgyártás alapjának megteremtésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik