Élet-Stílus

Hackerakciók: már csak a pénz a cél

Egyre több a célzott, illetve a kis célpontok (magánemberek oldalai stb.) elleni online támadás - áll a Symantec számítógépes biztonsági cég aktuális féléves úgynevezett Threat Report című jelentésében. A legtöbb célpont általában valamilyen, a számítógépen lévő vagy webes alkalmazás.

A Symantec jelentése szerint az elmúlt hónapokban az ötven legelterjedtebb kártevő nyolcvan százaléka valamilyen kémprogram volt. Szintén nőtt az adathalász (phishing) e-mailek száma is. Minden 119-ik elektronikus levél célja a címzett bankszámlájának megkopasztása volt. Bár ez a szám nem tűnik soknak, ám hat hónap alatt összesen nyolcmillió phishing e-mailt regisztráltak a szakemberek, ami azért már figyelemre méltó adat.

Szintén jelentősen nőtt az úgynevezett botnetekkel, vagyis a bűnözők programjai által megfertőzött és hatalmába kerített számítógépek hálózataival végrehajtott támadások száma. A legtöbb ilyen akció célja szintén a haszonszerzés, a célpont megzsarolása. A legtöbb megfertőzött úgynevezett zombi-PC Kínában található. “A legfontosabb megállapítás, hogy a hackerek egyre gyakrabban követik el a támadásokat haszonszerzés céljából. Tehát úgy tűnik véget ért az a korszak, amikor a hackerek sötét szobák mélyén, tudásuk fitogtatása miatt vagy poénból törtek be számítógépekbe és hálózatokba” – nyilatkozta Candid Wüest, a Symantec vírusszakértője.

A hackerakciók többségének célja napjainkban az információszerzés. A megszerzett adatokat ezután értékesítik, ami történhet azonnal a sikeres támadás után is, vagy később, az úgynevezett információs feketepiacon. Manapság fontos szemponttá vált a bűnözők számára, hogy az információszerzést egyáltalán ne, vagy csak későn fedezzék fel. Ehhez elsősorban a tudáson és a megfelelő technikai háttéren kívül egy kellően kidolgozott akcióterv is szükséges.

“Napjainkban egy ilyen akció hátterében nagy, akár húszfős csoportok állnak. A csoportok tagjai pedig felosztják egymás között a feladatokat” – mondta Wüest. A szakemberek arra számítanak, hogy a jövőben ez a folyamat csak még inkább erősödni fog és ki fog kristályosodni. A virtuális feketepiacon mindennapossá vált a tudás, az információk és a technológiák csereberéje és eladása. Ez történhet akár chatszobákban vagy azonnali üzenetküldő szolgatatásokon keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik