Élet-Stílus

Bartók-koncerttel kezdődött a németországi magyar évad

Bartók Béla és Dohnányi Ernő egy-egy művének előadásával kezdődött meg pénteken este Münchenben a németországi magyar kulturális évad. Bozóki András kulturális miniszter jelenlétében Hernádi Ákos és Mocsári Károly A csodálatos mandarin két zongorára készült változatát adta elő.

A produkció a háttérvetítéssel, Tóth M. Géza “szimfonikus animációjával” vált teljessé. Dohnányitól a Suite en valse hangzott el a Wittelsbach dinasztia egykori müncheni rezidenciájának Császártermében. Ugyanez a produkció már hallható és látható volt Berlinben is.

A németországi magyar kulturális évad hivatalos megnyitója csütörtökön volt Berlinben, s ezen a napon rakták le a berlini magyar tudományos-kulturális központ, a Collegium Hungaricum új épületének alapkövét is. A három részre tagolódó, másfél évig tartó évad súlypontjait évfordulók képezik: Bartók Béla születésének 125., az 1956-os népfelkelés 50. évfordulója.

Ez utóbbi évforduló alkalmából Bajorországban fotókiállítások, pódiumbeszélgetések idézik fel az ötven évvel ezelőtti eseményeket, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncerteket ad. A Münchenben tanuló fiatal magyar zeneszerző, Mezei Gábor Péter operát komponált az alkalomra.

Az évad bajorországi eseményei közül kiemelkedik a Győri Balett regensburgi fellépése. Münchenben ősszel a kortárs magyar művészet alkotásaiból rendeznek kiállítást, Regensburgban Borsos Miklós szobrász műveiből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik