Élet-Stílus

„Origami” – az ultramobil személyi számítógép

A CeBIT-en bemutatott, korábban “Origami" kódnéven emlegetett új mobil PC a Windows teljes funkciókészletét kínálja egy továbbfejlesztett érintőképernyős, tollas és billentyűzetes beviteli rendszerrel. Az „Origami" a Samsung és a Microsoft közös fejlesztése.

A Microsoft ma hozta nyilvánosságra a CeBIT-en az ultramobil személyi számítógépek (UMPC-k) részleteit. Az UMPC a mobil számítástechnikai eszközök új kategóriája, amely kis méretű, könnyű, bárhová hordozható hardverelemeket foglal magában.

A kis méret ellenére egy Microsoft Windows alapú PC teljes funkciókészletét biztosítja többféle beviteli eszköz közötti választás lehetőségével, beleértve a továbbfejlesztett érintőképernyőt is.

Az UMPC-k debütálása Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője által 2005-ben a számítógépiparhoz intézett felhívását követi. Gates azt sürgette, hogy a PC-k olyan új kategóriáját kell kifejleszteni, amely kevésbé költséges, könnyebb és egyszerűbben használható.

Az UMPC-k a mobil PC-k új kategóriáját képviselik, támogatják az egyre inkább mobillá váló életstílust. Az “Origami” olyan kényelmi szolgáltatásokat biztosít, mint az érintőképernyő, a digitális toll, a funkcióbillentyűk, illetve a billentyűzet, amelyek mindegyike a Windows alapú alkalmazások útközben történő kényelmes elérését szolgálja.

A Tablet PC-nél kisebb eszköz a Windows PC technológiaval párosulva biztos alapokat teremt a mobil kommunikáció, a szórakozás, a játékok, valamint új felhasználási lehetőségek, például a helyszínfüggő szolgáltatások számára is.

A Microsoft hisz abban, hogy az UMPC-k előbb-utóbb éppolyan nélkülözhetetlen és mindenütt jelenlévő eszközökké válnak, mint ma a mobiltelefonok.

Samsung a projekt keretében a Microsoft partnereként lép az új UltraMobile PC-jével az amerikai piacra, előreláthatólag áprilisban.

A Hannoverben ma bemutatott “Origami” ára szakértők szerint 1000 dollár körül alakul majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik