Élet-Stílus

Megmenthetők az amazonasi erdők

A március elején elfogadott erdőtörvény az illegális földfoglalás és az engedély nélküli fakitermelés megállítását célozza meg, ugyanakkor hozzájárul a térség gazdasági potenciáljának növeléséhez.

Számos civil szervezet, köztük a WWF már évek óta próbálnak nyomást gyakorolni a döntéshozókra, hogy tegyenek lépéseket a nagy ültevényesekkel és erdőgazdaságokkal szemben, az Amazonas esőerdeinek és a helyi lakosság érdekeinek védelmében.

„Az új törvény egyedülálló lehetőséget nyújt a brazil kormánynak az erdészeti fejlesztések, a munkahelyteremtés valamint éppen az erdő megőrzéséből származó jövedelemteremtéshez” – mondta Leonardo Lacerda, a WWF Nemzetközileg Védett Területek program vezetője.

Az új jogszabály révén egy független erdészeti szervezetet állítanak fel, illetve korszerűsítik az erdészeti szektort, amely olyan intézkedéseket is magában foglal, mint a felelős erdőgazdálkodási személet terjesztése, valamint annak megakadályozása, hogy az erdőket más funkciójú területté alakítsák át (magyarán erdőirtás mezőgazdasági vagy építészeti célra).

Fenntartható erdőgazdálkodás

A tervek szerint a következő tíz évben mintegy 11 millió hektárt vonnak be a fenntartható erdőgazdálkodási rendszerbe, ami az amazóniai erdők 3 százalékát jelenti. A törvény szerint a kormány több területet 40 évre szóló bérleti használatba ad, ahol a bérlőnek a fenntartható erdőgazdálkodás kritériumai szerint kell gazdálkodnia.

A koordinálást és ellenőrzést az újonnan létrejövő erdészeti szervezet végzi, melynek működését a bérleti díjból fedezik. Az új intézkedés sikere számos tényezőtől, de elsősorban az erdőgazdálkodásra vonatkozó előírások, kritériumok szigorúságától és betartatásától függ. Szakértők szerint ehhez elengedhetetlen, hogy a gazdaságok a nemzetközi ökológiai erdőgazdálkodási minősítésnek is megfeleljenek, mint pl. FSC (Forest Stewardship Council).

A program sikere azon is múlik, hogy a kormánynak milyen hamar sikerül a nemzeti és a szövetségi erdők határait lebontania és egységes kezelés alá vennie. Komoly nehézséget jelent, hogy számos terület tulajdonviszonya tisztázatlan, ezek az elmúlt évek során többnyire földfoglalás és jogtalan privatizálás áldozatául estek.

Jelenleg a brazíliai esőerdők 30 százaléka védett. A térségben zajló fakitermelés az elmúlt évtizedekben olyan nagy mértékű volt, (elsősorban az új mezőgazdasági területek céljára történt), hogy az eredeti erdőterület mintegy 20 százalék eltűnt. Szakértők szerint a jelenlegi intézkedés lehetővé teszi, hogy a még megmaradt erdők ne váljanak hasonló módon az erdőirtás áldozataivá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik