Élet-Stílus

Dinamikusan nőhet a zöldenergia forgalma

Egy évtizeden belül csaknem négyszeresre, 170 milliárd dollárra emelkedhetnek világméretekben az eladások megújuló energiaforrásokból - szél, nap, bioüzemanyagok -, ha maradnak a magas olajárak és csökkennek a technológiai költségek.

A Clean Edge kaliforniai kutató és kiadó cég tanulmánya szerint a zöldenergia-források eladása világszinten több mint kétszeresre, 39,9 milliárd dollárra bővült 2005-ben, és 167,2 milliárdra nőhet 2015-ig. Még ha az értékesítés el is érné ezt a szintet, a zöldenergiák piaca még mindig elenyésző lenne a hagyományos energiaforrások piacához képest – mutat rá a cég, amelynek a megújuló energiákra vonatkozó előrejelzéseit a piaci folyamatok az utóbbi négy évben rendre igazolták.

A viszonylagosan csekély jelentőség ellenére, a zöldenergia a leggyorsabban fejlődő terület az energiaszektoron belül, főként a magas olajárak következtében. A zöldszektoron belül a legdinamikusabb terület a bioüzemanyagok gyártása – etanol és megújuló energiából előállított dízel -, amelyeket növekvő arányban használnak ún. rugalmas-üzemanyaghasznosítású, vagyis hagyományos és alternatív üzemanyaggal egyaránt működő gépkocsikban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik