Élet-Stílus

Nőnap után Ladyfest

Az első Ladyfestet az Egyesült Államokban, Olympiában rendezték meg 2000-ben, azóta számos nagyvárosban ünnepelnek világszerte minden évben. A nőket, a nők sokféleségét és tehetségét ünneplő programsorozat március 11-12-én elérkezik Budapestre, a Kultiplexbe is.

A fesztivál nem kötődik konkrét időponthoz és helyhez: decentralizált mozgalom, amelyhez bárki csatlakozhat, aki a nők művészi, szellemi, gazdasági és társadalmi elismeréséért kíván tenni. A Ladyfest előzménye az 1990-es években Amerikában szárba szökkent Riot Grrrls mozgalom volt, amely fellázadt a punkmozgalom férfiközpontúsága ellen.

Aktivistái „a gitáros barátnője” szerep helyett maguk fogtak hangszert a kezükbe, és arra bíztatták a nőket, hogy zenéljenek. Zenekarok, fanzinek, helyi munkacsoportok alapításával szereztek mind nagyobb teret önkifejezési szükségleteiknek. Művészetük lényege az éles társadalomkritika volt, mely nemcsak a feminizmusból táplálkozott, hanem merített a zöld, illetve a faj-, osztály- és korelvűség ellen küzdő mozgalmakból is. A Ladyfest ehhez a politikai és művészi erőt egyesítő hagyományhoz nyúl vissza. A „lady” kifejezés az érési folyamatot hivatott szimbolizálni, miközben újraértelmezi a szó hagyományos, jólnevelt jelentését.

A magyar Ladyfest szervezője az Igazságosság és Esélyegyenlőség a Nemek között (IgEN) Egyesület. Témája a női önmegvalósítás. A kiállítások, vetítések és koncertek női alkotókat mutatnak be, a workshopokon kreatív testi és szellemi tevékenységeket folytathatnak a résztvevők.

Felvonulás, konceretek, filmek

A rendezvénysorozat március 10-én a “Vegyük vissza az éjszakát!” című felvonulással kezdődik. A résztevevők fáklyákkal, hangszerekkel vonulnak végig olyan helyeken, ahol éjszaka egyedül nem mernének. A felvonulás csatlakozni szeretne ahhoz az 1970-es évek vége óta élő nemzetközi mozgalomhoz, amely békés éjszakai felvonulások segítségével arra hívja fel a figyelmet, hogy a közterek éjszaka nem biztonságosak a nők számára. A felvonulás a Rudas fürdő előtt végződik, egy nők számára nem eléggé barátságos nyilvános helyen, ahova a résztvevők bevonulnak egy kicsit átmelegedni. A találkozó péntek este a Boráros téri az aluljáróban, a sörhasú férfit ábrázoló szobornál lesz.

A szombati hivatalos megnyitó után a Kultiplexben többek között filmvetítések (Enyedi Ildikó: Az én XX. századom, Kocsis Ágnes: Friss levegő, Goda Krisztina: Csak szex és más semmi), valamint punk, jazz, hip-hop, sanzon koncertek, és nőknek szóló önvédelmi tréningek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik