Élet-Stílus

Munkába állt Európa leggyorsabb számítógépe

Megkezdte működését kontinensünk leggyorsabb szuperszámítógépe, amelyet az északrajna-vesztfáliai Jülich város számítástechnikai központjában helyeztek el. AZ IBM által épített Blue Gene/L másodpercenként 46 ezer milliárd művelet elvégzésére képes.

A szuperszámítógép hivatalos neve Jülicher Blue Gene/L (JUBL) lett, és a szakemberek elsősorban biológiai, kémiai, fizikai és klímakutatási feladatok elvégzésére fogják használni. Emellett a szuperszámítógép segíthet majd a nanotechnológiai és az energiaipari kutatásokban is. A JUBL „lelke” 16 384 egymás mellett párhuzamosan működő alacsony fogyasztású processzor. A tervek szerint a JUBL-t hamarosan ki fogják egészíteni a korábban már elhelyezett JUMP nevű szuperszámítógéppel.

Az Aachen és Köln között található település kutatóközpontjában felállított szuperszámítógépek számítási teljesítményét jelenleg több mint 200 európai kutatócsoport használja. A Jülichi Kutatóközpontnak jelenleg kereken 4300 munkatársa van. Az 1956-ban alapított, idén fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő központban jelenleg kutatott legfontosabb feladatok közé az energiahasznosítás, a környezetvédelem, az információcsere és az egészségügy kérdései tartoznak.

Jól jellemzi a Jülicher Blue Gene/L számítási teljesítményét, hogy az megegyezik 12 000 átlagos otthoni vagy irodai PC teljesítményével. „Európában a következő öt esztendőben az ezerszeresére fog nőni a nagy számítási teljesítmények iránti igény” – mondta a JUBL átadása kapcsán Joachim Treusch professzor, a kutatóközpont elnökségének elnöke. A JUBL a polgári célú feladatok megoldására használt szuperszámítógépek rangsorában a hatodik helyet foglalja el, míg a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe, a kaliforniai Livermore-ban található hasonló gép nyolcszor gyorsabb a JUBL-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik