Élet-Stílus

Csak a Művész moziban vetítik Halász Péter filmjét

admin
admin

2006. 03. 08. 10:19

Március 23-án mutatják be Halász Péter Herminamező-Szellemjárás című filmjét, mely az idei, 37. Filmszemlén elnyerte a kísérleti kategória fődíját. A filmet kizárólag a budapesti Művész mozi vetíti majd.

Halász Péter a 70-es években szobaszínházat csinált a Dohány utcában, melyet a hatóságok betiltottak. Beutazta társulatával Európát, majd a 80-as években New Yorkba költözött, ahol megalapította a Squat Theatre-t. Hosszú ideig kétlaki életet élt, ingázva az Egyesült Államok és Budapest között. Tavaly ősszel tudta meg, hogy súlyos, gyógyíthatatlan beteg. 2006. február 6-án, a Műcsarnokban rendezte meg saját felravatalozását, befeküdt egy koporsóba, és végighallgatta barátai, színésztársai búcsúzását.

Betegsége tudatában vágott bele és készítette el ezt az 1956-os forradalomnak emléket állító komikus-groteszk filmet, amelyben a herminamezői Nyomorékok Otthonának lakói szállnak szembe a bevonuló orosz tankokkal. Az anekdotákból felépülő, 77 perces alkotás terepasztalon játszódik a Széchenyi fürdő, a Vakok Intézete, a Városliget, a Vidám Park, és az állatkert makettjei között. A műanyag babákkal, állatfigurákkal eljátszott történet életre keltésében olyan színészek működnek közre, mint Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc, Hirtling István, Kari Györgyi, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Tóth Anita.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.