Élet-Stílus

35 milliárd hulladékgazdálkodási beruházás Szabolcsban

Uniós támogatással, összesen mintegy 35 milliárd forintból épül ki a szabolcsi és zempléni térség hulladékgazdálkodását végző rendszer - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

A két megye mintegy 250 települése március 6-án alakította meg a lakossági hulladék gyűjtését végző konzorciumot, amely az ország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodási vállalata lesz és 600 ezer ember ellátását biztosítja – mondta Gazda László. A beruházás keretében a megye összes korszerűtlen szeméttelepét megszüntetik és szelektív hulladékgyűjtést valósítanak meg. A kommunális hulladék elszállítását kistérségi szinteken közösen szervezik meg, tárolókat építenek, ahonnan a hulladékot három nagy régiós szeméttelepre szállítják – ismertette az elnök.

Az első, 9 milliárd forintos beruházási szakasz még idén ősszel a közbeszerzési eljárások után megkezdődik. A három régiós szeméttároló építése 28 millió euró uniós támogatásból valósul meg, a költségek 12 százalékát nemzeti forrásból, 10 százalékát az önkormányzatok saját erejéből teremtik elő. Kisvárda és Nagyecsed közelében zöldmezős beruházás keretében új tárolókat építenek, Nyíregyháza mellett pedig a meglévő szeméttelepet korszerűsítik és bővítik – mondta Gazda László.

Korábbi közlése szerint a 2007 végéig tartó munkálatok során Kisvárda és Nagyecsed térségében 165 ezer köbméter előkezelt hulladékot befogadó depóniát építenek a hozzá tartozó utakkal, kiszolgálólétesítményekkel együtt, míg Nyíregyházán a meglévő kapacitás mellett évi 25 ezer köbméter, szelektíven gyűjtött hulladék feldolgozásának előkészítését oldják meg. A beruházás második üteme, többek között a meglévő szeméttelepek rekultiválása a 2007-ben kezdődő új uniós költségvetési évben kezdődik majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik