Élet-Stílus

35 milliárd hulladékgazdálkodási beruházás Szabolcsban

admin
admin

2006. 03. 08. 17:46

Uniós támogatással, összesen mintegy 35 milliárd forintból épül ki a szabolcsi és zempléni térség hulladékgazdálkodását végző rendszer - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

A két megye mintegy 250 települése március 6-án alakította meg a lakossági hulladék gyűjtését végző konzorciumot, amely az ország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodási vállalata lesz és 600 ezer ember ellátását biztosítja – mondta Gazda László. A beruházás keretében a megye összes korszerűtlen szeméttelepét megszüntetik és szelektív hulladékgyűjtést valósítanak meg. A kommunális hulladék elszállítását kistérségi szinteken közösen szervezik meg, tárolókat építenek, ahonnan a hulladékot három nagy régiós szeméttelepre szállítják – ismertette az elnök.

Az első, 9 milliárd forintos beruházási szakasz még idén ősszel a közbeszerzési eljárások után megkezdődik. A három régiós szeméttároló építése 28 millió euró uniós támogatásból valósul meg, a költségek 12 százalékát nemzeti forrásból, 10 százalékát az önkormányzatok saját erejéből teremtik elő. Kisvárda és Nagyecsed közelében zöldmezős beruházás keretében új tárolókat építenek, Nyíregyháza mellett pedig a meglévő szeméttelepet korszerűsítik és bővítik – mondta Gazda László.

Korábbi közlése szerint a 2007 végéig tartó munkálatok során Kisvárda és Nagyecsed térségében 165 ezer köbméter előkezelt hulladékot befogadó depóniát építenek a hozzá tartozó utakkal, kiszolgálólétesítményekkel együtt, míg Nyíregyházán a meglévő kapacitás mellett évi 25 ezer köbméter, szelektíven gyűjtött hulladék feldolgozásának előkészítését oldják meg. A beruházás második üteme, többek között a meglévő szeméttelepek rekultiválása a 2007-ben kezdődő új uniós költségvetési évben kezdődik majd meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.