Élet-Stílus

A világ egyik legjobb jazzgitárosa a Millenárison

John Mclaughlin, a világ egyik leghíresebb gitárosa, a jazz és a klasszikus indiai zene fúziójának első számú nagymestere kedd este koncertezik a Jövő Házában.

A világ egyik legjobb jazzgitárosa a Millenárison 1

John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Uppalapu Shrinivas, Vinayakram Selvaganesh

1975-ben ő és a tabla-virtuóz Zakir Hussain alapították a world music előfutáraként a máig igen népszerű SHAKTI-t. A zenekar virtuóz játékában a jazz-improvizációktól a hindusztáni (észak-indiai) ragákon át a karnatikus (dél-indiai) klasszikus zenéig minden elem harmonikus egésszé ötvöződik. Művészetük alapja nem kis részben a zenészek és hangszerek közötti ihletett párbeszéd, valamint a lenyűgöző tempóban játszott indiai ritmusok folyamatos változásának kimeríthetetlen variációja.

Különlegességszámba menő hangversenyeiken résztvenni a legmagasabb szintű műélvezet, káprázatos technikai színvonalon előadott, varázslatos zenéjükkel közönségüket szinte transzállapotba kergetik. Sokak szerint ez a titka a SHAKTI frenetikus sikereiknek.

Márciusi jazz a Jövő Házában

Március 14-én a Fogadóban Big Daddy Wilson és a Mississippi Grave Diggers nemzetközi formáció zenél. Ők magyar, amerikai és német zenészek, sajátos stílusnak pedig a Rolling Blues nevet adták. Alkotóelemei a gospel, a blues, a country és a magyar népzene. Repertoárjukban a saját számok mellett előfordulnak számos világsztár – Eric Clapton, Eric Beep, John Lee Hooker, Muddy Waters és Gershwin – számai és feldolgozásai. 2006 tavaszán megjelenő új nagylemezük európai turnéjának állomásaként érkeznek Magyarországra.

Március 24-én pénteken a Teátrumban a Másfél nevű zenekar hallható. Különféle stílusok sajátos egyvelegét játssza a gitár-szaxofon-dob-basszus felállású zenekar. Tagjai egyaránt írnak filmzenét és színházi kísérőzenét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik