Élet-Stílus

Szerdán nyit a Munkácsy-kiállítás Kaposváron

Az Amerikában élő Pákh Imre magyar műgyűjtő, 46 fesztményből álló kiállítása március 8-án nyílik Kaposváron. A tárlat különlegessége, hogy a három Krisztus-kompozíció, valamint a Honfoglalás című festmény együtt látható.

A kulturális tárca közleménye szerint Munkácsy „új honfoglalása” most Kaposváron, folytatódik. Kaposvár szerencsés helyzetben van, mert három megyei múzeumi szervezet példamutató összefogásával a korábbi kiállításoknál gazdagabb anyag kerül a közönség elé. A 46 festményből álló kaposvári kiállítás érdekessége, hogy együtt látható a három Krisztus-kompozíció, valamint a Honfoglalás című festmény szegedi múzeumban őrzött hét méter széles változata. A kiállítás másik különlegessége, hogy a művész eredeti használati tárgyai: festőállványa, palettája és ecsetjei is láthatók a kiállításon. Kaposváron április 23-ig tekinthető meg a kiállítás, utána a szegedi és a békéscsabai múzeumok fogadják a Munkácsy-képeket.

A gyűjteményt az Amerikában élő Pákh Imre magyar műgyűjtő, a tengerentúli Munkácsy Alapítvány elnöke állította össze. Pákh egy kiállítást kitevő Munkácsy festményt vásárolt meg, és bocsátotta térítésmentesen magyarországi körútra a kollekciót. A Pákh-gyűjtemény képezte az alapját a Magyar Nemzeti Galériában tavaly nyáron megrendezett, „Munkácsy a nagyvilágban” című kiállításnak, amelynek a magyar múzeumok történetében eddig példa nélküli volt a látogatottsága: 360 000 tekintették meg. Vidéki nagyvárosokban is sokak érdeklődését felkeltette: Debrecenben 85 000, Pécsett 45 000 látogatója volt a kiállításnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik