Élet-Stílus

Elveszett laptopok adatait törli egy új szolgáltatás

Az Everdream azt tervezi, hogy a közeljövőben elindít egy szolgáltatást, aminek lényege, hogy elveszett vagy ellopott laptopokról töröl fájlokat távirányítással.

A virtuális távfelügyelet és adatvédelem elképzelhető, hogy annyira népszerű szolgáltatássá válik hamaroan, mint a virusvédelem, vagy a spamszűrés. Legalábbis ezt szeretné az Everdream nevű vállalat a legújabb távfelügyeleti szolgáltatásával elérni.

Egy előzetesen telepített szoftver segítségével a számítógép automatikusan felismeri, hogy illetéktelen kezekbe került, és a fejlesztő cég internetes kapcsolatán keresztül törli a fontosabb adatokat.

A program, egy olyan automata „ügynök” (agent), amely 15 percenként kommunikál a hálózaton keresztül Everdream vezérlőközpontjával, hasonlóan működik azokhoz a szoftverekhez, amelyek megfelelő időközönként javító patch-eket vagy vírusfrissítéseket keresnek. Ez a módszer tenné lehetővé távfelügyeleti-szoftver gyártója számára, hogy fájlokat töröljön az elveszett, ellopott gépekről.

A fejlesztők szerint, komoly érdeklődés mutatkozik a megoldásuk iránt, hiszen a nagyobb vállalatok információbiztonságában számtalanszor okoz problémát az elvesztett vagy eltulajdonított laptopokon levő adatbázisok, feljegyzések és tervezetek illetéktelen kezekbe kerülése.

A laptopokon található adatok értéke sokszor meghaladja az eszköz értékét, illetve számos esetben egy cég számára felbecsülhetetlen értéket képviselő stratégiai terveket, számításokat tartalmazhat. Ilyen esetben a szolgáltatás megvédelmezheti a cég tulajdonában levő információkat, illetve a törléssel megakadályozza azt, hogy illetéktelenek hozzáférjenek az értékes fájlokhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik