Élet-Stílus

Egy éves a Művészetek Palotája

A tavaly márciusban nyílt Művészetek Palotája az eddigi több mint félezer rendezvényén mintegy 700 ezer látogatót fogadott. Idén Wagner-fesztivállal és több világhírű művész koncertjével próbálják felülmúlni a 2005-ös nyitóévet.

Sikeresnek ítéli a budapesti Művészetek Palotája vezetése a kulturális intézmény első évét. Kiss Imre vezérigazgató kedden sajtótájékoztatón elmondta: sikeres volt az első évük, amelynek “legnagyobb érdeme” az, hogy a közönség kívülről nem tapasztalta, hogy mennyi nehézséggel is jár egy ilyen hatalmas intézmény működtetése. A legnagyobb feladatuknak a közönségnevelést és a közönségszervezést nevezte. Büszkének kell arra lenni, hogy Magyarország képes a magas kultúrát olyan szinten képviselni, mint ahogy azt a Művészetek Palotájában teszik – hangsúlyozta.

Kiss Imre szólt arról is, hogy eddig még “sajnos” nem sikerült megvalósítani az építtető cég vezetőjének, Demján Sándornak azt az elképzelését, miszerint a mai napig “építési területen álló” intézmény mellé világszínvonalú kongresszusi központot és szállodákat építsenek.

Az első év eredményeiről Csonka András szervezési igazgató a sajtótájékoztatón elmondta: a Művészetek Palotájában 2005-ben olyan komolyzenei kínálattal tudtak szolgálni, ami eddig még nem volt Budapesten. Szerinte a meghívott előadóművészekkel a párizsi, bécsi vagy amszterdami világszínvonalat is elérik. Kifejtette: a nyitás óta 565 kulturális rendezvénynek adott otthont a kultúrpalota, ebből 229 a ház szervezésében zajlott.

2006: világhírű zenekarok, Wagner-fesztivál

Az idei esztendő teveiről Csonka András elmondta: Oroszország legjobb zenekara, a Szentpétervári Szimfonikusok mellett, vendégük lesz Jessye Norman világhírű amerikai énekes, Philippe Herreweghe vezényletével a francia Orchestre des Champs-Elysées, valamint nyáron kezdődik a hagyományteremtőnek szánt Wagner-fesztivál is.

Március 14-én nyílt napot tartanak, amikor is a közönség a művészek segítségével pillanthat bele a “kulisszák mögötti csodákba” – mondta a szervezési igazgató, aki szólt arról is, hogy elkészült, és a közelgő hetekben “beavatási koncertekkel” mutatják be a publikumnak a Nemzeti Hangversenyterem orgonáját, amelyet hivatalosan május közepén avatnak.

A Művészetek Palotájában tavaly új otthonra lelt három intézmény – a kortárs művészeti Ludwig Múzeum, a Nemzeti Táncszínház és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár – vezetői egyhangúan sikeresnek értékelték az első közös évet.

Kiss Imre a tájékoztatót követően elmondta: 2,4 milliárd forintos éves költségvetésük biztos alapot ad a megkezdett munka folytatásához, és további kedvezményekkel, mérsékelt jegyárakkal kívánják elérni azt, hogy az első év mintegy 700 000 fős közönsége tovább gyarapodjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik