Élet-Stílus

A bolognai rendszer miatt mondott le színművészeti egyetem rektora?

A napokban lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Székely Gábor levelében azt írta , hogy az Oktatási Minisztérium megsértette az egyetem autonómiájá – adta hírül a Népszabadság.

A lemondott rektor döntése okáról nem nyilatkozott a sajtónak, az intézményben pedig senki sem akar nyilatkozni. A felröppent hírek szerint az egyik ok az egyetem átállása a bolognai rendszerre. Azt mondják, a művészeti képzésnél kicsit rugalmasabban kellene eljárni. A probléma leginkább abból fakad, hogy az elvárásokkal ellentétben a művészképzésben lehetetlenség öt évre előre megmondani, melyik tantárgyat ki, mikor tanítja, és mi lesz a tananyag.

Emlegetik még a színház és a film tanszak között egyre mérgesedő kapcsolatot. Van, aki azt állítja, kevesebb figyelmet és pénzt kapnak a filmesek, pedig ők érik el a legnagyobb sikereket; mások úgy vélik, szó sincs erről, a pénz elosztása hallgatóarányos.

A tárca felsőoktatási helyettes államtitkára, Mang Béla a Népszabadságnak elmondta, hogy nem tud olyan esetről, amikor a tárca megsértette volna az egyetem autonómiáját. Sejtései persze vannak: szerinte a magántőkéből tervezett beruházásokkal kapcsolatos tárgyalások állhatnak a háttérben. A minisztérium tervei szerint a művészeti egyetemeket a Nemzeti Színház mellé, egy közös komplexumba költöztetnék. Szó van az Ódry Színpad felújításáról, új filmes stúdió kialakításáról és foghíjtelek beépítéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik