Élet-Stílus

45 milliárd a kulturális fővárosnak

Pécs még márciusban szerződik a kormánnyal az Európa kulturális fővárosa program finanszírozásáról és ismerteti pályázatának részleteit Brüsszelben – tájékoztatott a baranyai megyeszékhely polgármestere.

Várhatóan még márciusban aláírjuk Gyurcsány Ferenccel azt a szerződést, amely anyagi biztosítékot nyújt a programhoz kapcsolódó beruházások megvalósításához és a rendezvények megtartásához – mondta Toller László. A fejlesztések és a programok lebonyolítása mintegy 45 milliárd forintba kerül, a pénz nagy részét európai uniós és kormányzati forrásokból teremtik elő. Toller beszámolt arról, hogy hamarosan kiírják a tervpályázatot a városi hangversenyterem építésére, és létrehozzák a programok megrendezésében közreműködő kulturális szervezeteket. Mindezt a regionális könyvtár tervezése követi. A beruházásoknak 2009 végére kell elkészülniük.

A polgármester szólt arról is, hogy a baranyai megyeszékhely küldöttsége március 15-én Brüsszelben egy kulturális szakértőkből álló, héttagú bizottság előtt mutatja be Pécs pályázatát. Az már biztos, hogy Pécs megkapja a címet, az eseménynek mégis van tétje: a városnak bizonyítania kell, hogy felkészült a nagyszabású rendezvénysorozat lebonyolítására. Ha a grémium tagjai nem lesznek elégedettek a hallottakkal, a programot akár el is halaszthatják – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint a baranyai megyeszékhely meg fog felelni az elvárásoknak.

Toller László a sajtótájékoztatót követően az önkormányzat nevében szerződést írt alá Tarrósy Istvánnal, a Pécs2010 Menedzsment Központ igazgatójával a 2010-es programok lebonyolításáról. A központ feladata a kulturális rendezvények tervezése, a forrásteremtés, a kommunikációs és marketingtevékenység, valamint regionális kapcsolatok ápolása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik