Élet-Stílus

Ütős flamencokoncert várható a Hajón

Március 8-án különleges zenei esemény színhelye lesz az A38 Hajó. A világ egyik legismertebb ütőhangszerese, Mino Cinelu triója lép fel.

A dzsessz világában járatosaknak némi meglepetést jelenthet, hogy ezúttal egy flamencotrió élén érkezik Cinelu. Az est előzenekara az egyik legkiválóbb flamencozenekar, a Latidos.

Az 1957-ben Párizsban született Mino Cinelu napjaink egyik legtöbbet foglalkoztatott dobos-ütőhangszerese. Félreismerhetetlen és felejthetetlen, egyedülállóan atmoszférikus perkázását hallhatjuk Miles Davis Amandláján éppúgy, mint Pat Metheny Imaginary Dayén, a Weather Report, Marcus Miller, David Sanborn, Dizzy Gillespie, Cassandra Wilson, Branford Marsalis, Wayne Shorter vagy Paquito D’Rivera lemezein. Sokoldalú zenei érdeklődését jellemzi, hogy a „könnyebb műfajok” olyan előadóinak is sűrűn dolgozik és turnézik velük,
mint Sting, Lou Reed, Tori Amos és Tracy Chapman. Mindez nem akadályozza meg, hogy néha belekóstoljon az artrockba (Laurie Anderson) vagy a világzenébe.

World Trio című lemezén Dave Holland bőgőssel és Kevin Eubanks gitárossal már tett kísérleteket a világzene és a dzsessz ötvözésére. Elképesztő mennyiségű felkérése mellett végül 2000-ben jött el az idő, hogy egy szólólemezen váltsa valóra elképzeléseit. Ennyi partner mellett talán nem véletlen, hogy a multiinstrumentalista Cinelu szólólemezét szinte teljes egészében egyedül játssza és vegye fel – ha mégis kiegészítésre szorult a muzsika, akkor nem kisebb zenészek segítettek ben, mint Richard Bona és Mike Stern.

Cinelu sosem áll le: legújabb zenei kísérlete egy flamenco trió, az énekes Miguel Mipuentével és az énekes-gitáros Paco el Lobóval. Lenyűgöző ritmikai változatosság, a Cinelutól megszokott sűrű atmoszféra – dzsesszel kevert fájdalmas és izgalmas flamenco, ahogyan még sosem hallottuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik