Élet-Stílus

Megválik a Suzuki egy részétől a GM

Az értékesítési nehézségekkel küszködő amerikai General Motors az átalakítás jegyében azt tervezi, hogy eladja a japán Suzuki Motor autógyárban lévő 20 százalékos részesedésének egy részét.

A Suzuki viszont megválik a GM dél-koreai érdekeltségében, a GM Daewoo Auto and Technology vállalatban lévő 11 százalékos tulajdonrészének egy darabjától – jelentette vasárnap a Kyodo hírügynökség. Az ügyletről egyéb részleteket nem közöltek, egyelőre nem lehet tudni, hogy ki vásárolja meg az üzletrészeket.

A GM, amely 1981 óta működik együtt a Suzukival, a japán autógyártó legnagyobb részvényese. A két cég azóta számos megállapodást kötött, amelyek kiterjednek a termékfejlesztés, a gyártás és az értékesítés számos területére.

Az amerikai vállalat komoly értékesítési nehézségekkel küzd az észak-amerikai piacon elsősorban az ázsiai autógyárak támasztotta verseny éleződése miatt. Tavaly 8,6 milliárd dollár volt a vesztesége. Nemrégiben a cégnél azt közölték, hogy 2008-ig 30 ezer fős létszámleépítést hajtanak végre, és bezárnak 12 gyárat Észak-Amerikában.

A GM tavaly októberben eladta a Subaru autókat gyártó Fuji Heavy Industries cégben lévő 20 százalékos részesedését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik