Élet-Stílus

Meglepetés-győzelem az Oscaron

A befutónak várt Túl a barátságon (Brokeback Mountain), a nyolc jelölésből csak hármat tudott díjra váltani. A legjobb film idén a rasszizmust pellengérre állító Ütközések lett. Az akadémiai tagok prüdériájára számító publicisták előre borítékolták az eredményt.

Borítékolt eredmény


Több amerikai lap szerint az Oscar-díjról döntő Amerikai Filmakadémia tagjai a homoszexuális tartalmuk miatt meg sem néztek több ilyen témájú filmjelöltet, így a nyolc Oscarra jelölt Brokeback Mountaint sem, mert visszataszítónak érezték a két férfi tragikus szerelmi történetének bemutatását.

A hollywoodi Kodak színházban vasárnap este kezdődött 78. díjátadó ünnepségen azért a Túl a barátságon rendezője sem maradt elismerés nélkül. Ő kapta ugyanis a rangban második legfontosabb díjat, a legjobb rendezőnek járó szobrot. A Túl a barátságon a legjobb rendezésen kívül a legjobb filmzenéért és a legjobb adaptációs forgatókönyvért kapta meg az akadémia erlismerését.

A legjobb színésznő Reese Whiterspoon lett, A nyughatatlan című, Johnny Cashről szóló filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színész Philip Seymour Hoffman lett a Capote című film címszerepéért.

A legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját George Clooney nyerte a Sziriana (Syriana) című filmben nyújtott teljesítményéért, amelyben egy CIA-ügynököt alakít a közel-keleti kőolajért folyó hatalmi játszmában. Ő volt az első a gálán, aki átvette a szobrocskát. A legjobb női mellékszereplő díját a félig magyar származású Rachel Weisz brit színésznő kapta Az elszánt diplomata (The Constant Gardener) című, John le Carré regénye alapján készült, a nagy gyógyszergyárak mesterkedéséről szóló, Afrikában játszódó krimiben nyújtott alakításáért.

A legjobb külföldi (nem angol nyelvű) film kategóriában a Tsotsi című dél-afrikai filmnek szavazta meg az Oscart az akadémia 5800 tagja. A Johannesburg melletti bádogváros fiatal banditája az emberi élet értékére ébred, amikor gondoskodnia kell az általa elrabolt csecsemőről.

A Filmakadémia Tiszteletbeli Oscar-díjjal (Honorary Award) tüntette ki a “filmeseket és nézőket egyaránt inspiráló” életművéért a 81 éves Robert Altman amerikai filmrendezőt.

Futottak még…

Az Egy gésa emlékiratai (Memoirs of a Gheisa) című film vitte el a legjobb jelmez, a legjobb látványtervezés és a legjobb operatőri teljesítmény díját.

A King Kong három Oscart kapott a legjobb képhatásért (vizuális effektusok), a legjobb hangkeverésért és a legjobb hangvágásért. Szándékosan csapnivalóan kisminkelt két komikus színész jelentette be a legjobb sminknek járó Oscart, amelyet a Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című filmnek ítélték oda.


A legjobb dokumentumfilm kategóriában a világszerte nagy sikert aratott Pingvinek vándorlása (March of the Penguins), François Luc Jacquet francia rendező alkotása nyert akadémiai díjat. A stáb tagjai plüsspingvinekkel a karjukon vették át a díjat, amelyet “pingvinül” is megköszöntek. A legjobb filmdalért Oscart a Hustle and Flow (Sürgés-forgás) című film kapta az It’s Hard Out Here for a Pimp című betétdalért, amelyet a Three 6 Mafia rap-együttes adott elő.


További díjak: a legjobb animációs játékfilm a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény(Wallace & Gromit: the Curse of the Were-Rabbit) lett. A legjobb animációs rövidfilmnek a The Moon And The Son: An Imagined Conversationt (A Hold és fia: képzeletbeli beszélgetés) választották.

A nyertesek teljes listáját itt találja >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik