Élet-Stílus

Újabb két madárinfluenzás hattyút találtak Nagybaracskánál

Ma délutánra újabb két hattyú teteméből mutatták ki a szakemberek a madárinfluenza vírusát - áll a kormányszóvivő közleményében.

Batiz András hozzátette, mindkét szárnyas a nagybaracskai térségben, egészen pontosan Csátalján hullott el. A ma azonosított minták miatt újabb intézkedésekre nincsen szükség.

Ez az a terület, ahol először jelent meg hazánkban a madárinfluenza, és ahol már február 15-én felállították a védő- és megfigyelési zónákat. Ezt később, további elhullások miatt némiképp módosítani kellett. Múlt csütörtökön mindkét körzetet kibővítették, így a védőzónába azóta beleesik Dávod és Bátmonostor is, míg a megfigyelési zóna kiterjed Baja déli részére.

A mai két hattyúval együtt ezen a területen összesen 25 elhullott szárnyas tetemében mutatták ki a madárvész kórokozóját. Egy szárcsa kivételével minden elhullott madár bütykös hattyú. Fontos megemlíteni, hogy ebben a térségben és az ország többi érintett részén továbbra is biztonságban vannak az emberek és a háziszárnyasok, nem jelent számukra veszélyt a madárinfluenza H5N1-es vírusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik