Élet-Stílus

Egyetem vezeték nélkül

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, oktatói mostantól Wi-Fi hálózaton keresztül is kapcsolódhatnak az egyetem számítógépes rendszeréhez.

Az Intel támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy az egyetem laborjait, tanulmányi épületeit, könyvtárát Wi-Fi hálózattal lefedve egy olyan kiterjedt intranet hálózat jöjjön létre, melyen keresztül az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói szélessávú kapcsolattal férhetnek hozzá az egyetem különböző szoftvereihez, dokumentumaihoz.

A hálózat kapcsolódik az egyetemi, mintegy 1400 végpontból álló vezetékes hálózathoz, és kiegészíti az aulában és az E épületben található két access-point által lefedett, már korábban kiépített vezetéknélküli hálózattal rendelkező területeket.

Az egyetem egy korábbi pályázatából két helyszínen, az aulában és az E épületben alakított ki vezeték nélküli hálózatot. A mostani bővítés keretében a labor épület mintegy 7700m2- es területén 12 db access-point segítségével teljes lefedettséget értek el. A hálózat alkalmas a 802.11g szabványú 54Mbps sebességű átvitelre, így az eddig használt vezeték nélküli hálózati kapacitásnál jóval nagyobb sávszélesség áll az egyetem hallgatói és dolgozói rendelkezésére.

A különféle alkalmazásokat és szolgáltatásokat, mint például az internet és intranet elérést, a Neptun tanulmányi rendszer használatát és az E-learning interaktív on-line rendszer elérését potenciálisan 6000 nappali, 1400 levelező, 1970 távoktatásos hallgató, 300 oktató és 200 labor- ill. adminisztrációs dolgozó használhatja majd.

“A vezeték nélküli hálózattal lefedett egyetemek átformálják az oktatást és segítik a tanulókat, hogy felkészüljenek a 21. század kihívásaira. A hallgatók bárhol és bármikor tanulhatnak, könnyedén végezhetnek kutatásokat és hozzáférhetnek a szükséges információkhoz. A mobil környezetnek köszönhetően az egyetem által nyújtott új szolgáltatások, mint például az online ügyintézés előnyei új távlatokat nyitnak a hallgatók előtt” mondta Andy Powell, az Intel EMEA régiójának oktatási technológiáért felelős menedzsere a vezeték nélküli rendszer március 6.-kai bemutatóján.

Az egyetem és az Intel tervei szerint a diákok és oktatók hamarosan az épületegyüttest körülölelő parkban is használhatják majd a Wi-Fi hálózatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik