Élet-Stílus

Amerikában új fajta vakcinát fejlesztenek a madárinfluenza ellen

A második madárinfluenza elleni védőoltás fejlesztését is engedélyezték az Egyesült Államokban a szövetségi egészségügyi tisztviselők - jelentette be Michael O. Leavitt egészségügyi miniszter.

A politikus egy Atlantában zajló védőoltási konferencián hangoztatta: ahhoz, hogy felkészültek legyenek a kór ellen, új szérumokat kell kifejleszteni. A miniszter hozzátette, felhatalmazást adott a Nemzeti Egészségügyi Intézetnek (NIH) és a szövetségi járványügyi központoknak, kezdjék el a madárinfluenza elleni második védőoltással összefüggő munkálatokat.

Egészségügyi tisztviselők elmondták, hogy a washingtoni kormánynak 8 millió adag vakcinája van a madárinfluenza elleni oltás első változatából, amelyet egy Vietnamban 2004-ben izolált vírus alapján állítottak elő. Azóta azonban a vírus megváltozott, és a jelenleg Afrikában és Európában elterjedt kór már másmilyen.

Az Egyesült Államokban még nem jelent meg a madárinfluenza, a közegészségügyi hatóságok azonban úgy vélik, hogy legkorábban az év végén, a jövő év elején felütheti a fejét a betegség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik