Élet-Stílus

Digitalizálják a magyar, a matek és a természeti tananyagot

Összesen mintegy 150 millió forintért három vállalat végezheti el a magyar nyelv és irodalom, a matematika és az ember a természetben tantárgyak 1-6. osztályához kapcsolódó tananyagok digitalizálását az Educatio Kht. által kiírt pályázat alapján - áll a Közbeszerzési Értesítőben.

Az Oktatási Minisztérium (OM) által létrehozott, a többek között az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodát és a Sulinet Programirodát működtető Educatio Kht. hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás során választotta ki a nyeteseket. A szerződést a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Programjából (HEFOP) finanszírozzák.


A társaság döntése alapján a Minor Rendszerház Rt. az Ember a természetben tananyag digitalizálását végezheti el, az ellenszolgáltatás nettó értéke 37 millió forint. Az anyagnak 200 foglalkozásra elegendő tartalmat kell biztosítania. A nyertes pályázónak a tananyag interaktív elemekkel való feltöltéséről kell gondoskodnia, a tartalomnak többek között a logikai, idegen-nyelvi és környezeti kompetenciák fejlesztését kell segítenie.


A magyar nyelv és irodalom anyagát az IBCNet Magyarország Kft. digitalizálja. A 300 foglalkozásra elegendő anyag digitalizálására vonatkozó szerződés becsült nettó értéke 64 millió forint. A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. a matematika tananyagának digitalizációját 50 millió forintért készíti el. A három új tananyag tartalma várhatóan májustól lesz elérhető, és ezzel mintegy 9 ezer foglalkozásnyi digitális tartalom lesz a Sulinet Digitális Tudásbázisban (SDT).


Suhajda Gábor, az Educatio Kht. NFT Programiroda vezetőjének tájékoztatása szerint a Sulinet-közháló tervezett eladása nem befolyásolja az anyagokhoz való hozzáférést.


Könczöl Tamás, a Sulinet Programiroda vezetője korábban azt jelezte, hogy 2006-ban csaknem 10 ezer tanórai foglalkozás készül el és kerül fel az internetre. Magyar Bálint oktatási miniszter korábbi ismertetése szerint a 2005/2006-os tanévben 3600 tanóra, kilencszáz téma érhető el a tudásbázisból, amely mintegy tizenkétezer képet, nyolcezer tesztfeladatot és háromszáz videót kínál a tanároknak és diákoknak.


A digitális tananyagok elterjedésének érdekében az oktatási tárca tervei szerint 2007-2010 között magyarországi tantermek kétharmadát felszerelik számítógéppel, projektorral és interaktív táblával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik