Élet-Stílus

Vasárnap Chris Rea koncert

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb angol rockzenésze, Chris Rea játszik március 5-én utolsó turnéja keretében a Papp László Sportarénában.

Az érces hangú énekes búcsúzik rajongóitól, ezért egyfajta visszatekintés, összegzés várható a koncerten. A Road to Hell, az Auberge és a Fool illetve a hasonlóan nagy slágerek biztosan nem fognak hiányozni az előadásáról. A több mint 25 éves pályafutás és a több mint 30 millió eladott lemez után a turnézással felhagy ugyan a nemrégiben cukorbetegség miatt korházi kezelésre szoruló 55 éves zenész, a zenétől mégsem távolodik el egészen: a jövőben blues klubokban lesz látható.

“Nem akarom, hogy az egészségügyi állapotom hátráltasson. Szeretek turnézni, ha lenne egy másik testem, ez volna a világ legkellemesebb munkája. Az egészségügyi állapotomat nem lehet előre megjósolni, sajnos, nem tudom garantálni, hogy nem leszek rosszabbul, ezért döntöttem úgy, hogy utoljára turnézom, mint Chris Rea. Másfajta munkát kell keressek” – nyilatkozta nemrégiben.

A bársonyosan búgó baritonjáról, gördülékeny gitárszólóiról és jellegzetes fülbemászó dallamairól ismert blues-rocker 1951. március 4-én született Middlesborough-ban, és egészen 19 éves koráig nem fogott a gitárhúrok pengetéséhez. Olasz származású apja hatására erősen éltek benne a mediterrán ország napsütötte víziói, és ez a befolyás érezhető számos melódiájában is.

1973-ban csatlakozott a Magdalene nevű helyi bandához, akinek frontembere épp akkor hagyta ott a zenekart, hogy csatlakozzon a Deep Purple-hoz. A nevét később The Beautiful Losers-re változtató zenekar tiszavirág életűnek bizonyult, így Rea 1977-ben el is hagyta a csapatot és szólókarrierbe kezdett.

1978-ban megjelent, Whatever Happened To Benny Santini című debütáló albumával kezdődött a mai napig tartó sikeres pályafutás. Ezután sorban jöttek – szinte évente – a stúdióalbumok.

Az 1989-ben megjelenő The Road To Hell című albummal és a címadó szerzeménnyel vált hazánkban is népszerűvé. Hasonló siker követte az Auberge (1991), a God’s Great Banana Skin (1992) és az Espresso Logic (1993) albumokat is. 1996-ban következett egy kis kirándulás a mindig csábító film világába, melynek eredménye a La Passione című album lett.
Chris Rea-nak megadatott a lehetőség és régi vágyálma beteljesedett: filmet készített egy kisfiúról, aki szenvedélyesen vágyik egy tűzpiros Ferrarira. Természetesen a film zenéjét is ő készítette.

A koncert idén az egyik legnagyobb könnyűzenei eseménynek ígérkezik, ne hagyják ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik