Élet-Stílus

Több mint egymillió angol szócikk a Wikipedián

Méltó módon ünnepelheti ötéves születésnapját a Wikipedia. Az internetes lexikon tartalomjegyzékében ugyanis megszületett az egymilliomodik bejegyzés. A cikk egy kis skóciai vasútállomásról szól.

A Wikipedia népszerűsége továbbra is töretlen. Jól bizonyítja ezt, hogy a Netzeitung német oldal tudósítása szerint alig öt esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megszülethessen az egymilliomodik anyag a bárki számára szabadon hozzáférhető online lexikon angol nyelvű változatában.

A jubileumi cikk a Glasgow városában található, 1887 óta működő Jordanhill állomást mutatja be. Fotó ugyan nem készült a cikkhez, ám jóval terjedelmesebb a megszokott alkotásoknál. A Wikipedia jelenleg már száz nyelven, köztük magyarul is elérhető, és összesen több mint 3,3 millió dokumentum található a lexikonok tartalomjegyzékeiben. Érdekesség, hogy tavaly márciusban az angol nyelvű változat még csak 500 000 cikket tartalmazott, vagyis alig egy év alatt duplázódott meg a bejegyzések száma. Naponta körülbelül 1700 új cikk kerül be a lexikonba, és 65 000 anyagot módosítanak az önkéntes szerkesztők.

A német nyelvű a Wikipedia második legnagyobb változata, jelenleg 360 000 írást tartanak nyilván. Az előrejelzések szerint ez a szám napról napra, óráról órára nő. Örömteli, hogy a Wikipedia magyar nyelvű változata szintén a legnépszerűbb verziók között van. A 2003 júliusában indult portál adatai szerint jelenleg 26 318 cikk érhető el magyar nyelven.

Jimmy Wales, a Wikipedia atyja szerint a legfontosabb most már az, hogy minőségi anyagok jelenjenek meg a lexikonban. Az üzemeltetőknek azonban egy, a népszerűségből fakadó másik problémával is szembe kell nézniük, ez pedig az oldalak elérhetősége.

A megnövekedett látogatószám miatt ugyanis a szerverek alig bírják kiszolgálni a felhasználókat, emiatt nemrég további száz szervert kellett üzembe állítani. Ám könnyen lehet, hogy ez a kapacitás is végesnek bizonyul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik